Újabb egy évre felfüggesztették London volt polgármesterének párttagságát

Külföld, 2017.04.04

Újabb egy évre felfüggesztették kedden az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legismertebb veteránja, Ken Livingstone egykori londoni polgármester párttagságát. A régóta húzódó ügy előzményeként a politikus tavaly egy rádióinterjúban azt mondta, hogy Hitler kezdetben támogatta a cionizmust.

A 71 éves Livingstone, aki 2000 és 2008 között volt London első közvetlenül választott polgármestere, a BBC rádiónak nyilatkozva tavaly áprilisban a Munkáspárt egy másik, szintén antiszemitának ítélt megnyilvánulása miatt felfüggesztett tagját igyekezett megvédeni. Naz Shah, aki a 2015-ös választások óta a Labour alsóházi frakciójának képviselője, egy még 2014-ben kelt, de csak tavaly felszínre került Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy megoldaná a közel-keleti válságot, ha Izraelt áttelepítenék az Egyesült Államokba.

Shah szerint Amerikában "bőségesen lenne hely" Izraelnek, amelyet az Egyesült Államok 51. tagállamává kellene megtenni. A munkáspárti képviselő annak idején egy térképet is megosztott Facebook-oldalán, illusztrálandó, hogy Izrael milyen kis helyet foglalna el Amerika területéből.

A térkép alatti szöveg szerint az izraelieket egyébként is "az amerikaiak szeretik a legjobban", és "tárt karokkal várnák őket otthonaikban". Mindemellett Amerikának nem kellene évente 3 milliárd dollárt költenie az adófizetők pénzéből Izrael megvédésére, és a Közel-Kelet "ismét békés lenne" - volt olvasható a Labour-képviselő által megosztott, azóta törölt szövegben.

Naz Shah tavaly elnézést kért, de néhány hétre az ő párttagságát is felfüggesztették.

Ken Livingstone az ügy tavalyi kipattanása után a BBC-nek kijelentette: az "Izrael-lobbi" nagyon jól szervezett kampánnyal igyekszik rásütni az antiszemitizmus bélyegét mindenkire, aki Izrael politikáját bírálja.

Livingstone szerint Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek "Izraelbe" - az akkori Palesztinába -, és a náci diktátor "ezzel a cionizmust támogatta". Ez még azelőtt volt, hogy Hitler "megőrült és lemészárolt hatmillió zsidót" - tette hozzá.

Livingstone párttagságát ezután - hivatalosan a vizsgálat idejére - felfüggesztették.

A kedd este meghozott újabb határozatban a pártalkotmány betartatását felügyelő testület tagságának kétévi felfüggesztésével sújtotta Livingstone-t, beszámítva az előző felfüggesztési végzés óta eltelt egy évet is, így a volt londoni polgármester jövő áprilisig nem vehet részt a Labour munkájában.

Brit zsidó szervezetek bírálták a Munkáspártot, amiért nem távolította el végleg soraiból Livingstone-t. Ken Livingstone a keddi tárgyalás után közölte: maga is arra számított, hogy kirúgják a pártból, de abban az esetben bírósághoz fordult volna.

A keddi meghallgatásról azt mondta: úgy érezte magát, mintha egy észak-koreai bíróságon ülne vádlottként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!