Újabb kivándorlási hullám kezdődött Koszovóban

Külföld, 2017.09.07

A gazdasági nehézségek és a belpolitikai válság miatt elégedetlen koszovói albánok százai indultak útnak az utóbbi napokban, hogy az Európai Unió országaiban próbáljanak meg boldogulni. A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítója szerint szinte olyan tömegek vannak esténként a pristinai autóbusz-pályaudvaron, mint a két évvel ezelőtti kivándorláshullám idején.

A helyszíni riport szerint a koszovóiak először Belgrádba utaznak, és onnan folytatják útjukat Nyugat-Európába, főként Németországba és Svájcba.

Az egyik nyilatkozó szerint az elvándorlást a belpolitikai helyzet okozta, a fiataloknak ugyanis nincs jövőképük, és nincs reményük sem arra, hogy boldogulni tudjanak a balkáni országban. Egy másik utazó a kamerán keresztül egyenesen arra szólított fel mindenkit, hogy aki teheti, hagyja el az országot, ott ugyanis nem lehet megélni.

A jegyek már elővételben elfogytak, a későn érkezők elégedetlenek és türelmetlenek - írta a tudósító. Az utazásra várók között olyanok is vannak, akik egyszer már kijutottak külföldre, ám visszaküldték őket, mert a menedékjogi kérelmük nem bizonyult megalapozottnak.

A koszovói belügyminisztérium szerint nincs szó újabb kivándorlási hullámról, és a nyugat-európai országok sem jelentették, hogy megnövekedett volna a koszovói menedékkérők száma.

A koszovói állampolgárok csak vízummal léphetnek be az Európai Unió területére, ezért azok, akik legálisan utaznak, hónapokkal ezelőtt kérelmezték már a beutazási engedélyt.

Két évvel ezelőtt a becslések szerint körülbelül ötvenezer koszovói hagyta el szülőföldjét a jobb élet reményében, akkor a legtöbben illegálisan, a szerb-magyar zöldhatáron keresztül jutottak el Nyugat-Európába.

A kivándorlási hullámot 2014 végén, illetve 2015 elején az a hír indította el, hogy Németországban több ezer munkahely vár betöltésre. A koszovóiak jelentős része illegálisan lépett az EU területére, sokuk menedékjogi kérelmét elutasították, és visszaküldték őket Koszovóba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!