Újabb vád nemi erőszak miatt egy párizsi elővárosi rendőr ellen

Külföld, 2017.02.20

A Párizshoz közeli Bobigny büntetőbírósága hétfőn nemi erőszak vádjának kimondását  kérte az ügyészségtől egy eddig erőszakos igazoltatással meggyanúsított elővárosi rendőr esetében.

Január elején kezdte tárgyalni a bíróság a 2015-ben a francia főváros Drancy nevű elővárosában történt esetet, amelyben az ügyészség súlyos erőszakkal gyanúsított meg egy igazoltató rendőrt. A bántalmazott férfi orvosi látlelete alapján, amely "anális behatolásról" szól, a bíróság azonban az erőszak átminősítését indítványozta nemi erőszakká.

A vádlottnak és az ügyészségnek is tíz nap áll rendelkezésre a fellebbezéshez. Ha ezt az ügyészség nem teszi meg, akkor nemi erőszak gyanújával automatikusan újraindul az eljárás a rendőr ellen, akinek nem büntetőbíróság, hanem esküdtszék előtt kell majd felelnie a tettéért.

A hetekkel ezelőtt kezdődött per eddig nem kapott nagyobb médiavisszhangot Franciaországban. Az ügy azonban a vád átminősítésével hétfőn új értelmezést nyert, miután február eleje óta egy hasonló jellegű rendőri igazoltatás miatt zavargásokkal kísért tüntetésektől hangosak a párizsi elővárosok.

Egy február elején filmre vett előállítás miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak. A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából. Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben, és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdtek a rendőrök. A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr a fiatalember ülepébe nyomja a gumibotot.

Az újabb bűncselekmény Dancyban 2015. október 29-én történt, amikor is egy 33 éves helyi járőr igazoltatta az ittas állapotban lévő 29 éves Alexandre-t, majd a gumibotjával kényszerítette arra, hogy beszálljon a rendőrautóba. Az előállítás után a férfi fájdalomra panaszkodott és azt állította, neki is az ülepébe nyomták a gumibotot. Ezt igazolta az orvosi látlelet.

A rendőr - az idei februári esethez hasonlóan - a kihallgatásán azt mondta, hogy a gumibot félrecsúszott, amikor megpróbálta fegyelemre inteni a férfit. Az ügyészség - amely kimondta, hogy "vitathatatlan a rendőri erőszak" az ügyben -, januárban végül csak súlyos erőszak miatt emelt vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!