Újabb választási vereséget szenvedhetnek el a Martin Schulz vezette német szociáldemokraták

Külföld, 2017.05.05

Újabb vereséget szenvedhet el a Martin Schulz vezette német szociáldemokrata párt (SPD) a Schleswig-Holsten tartományi törvényhozási (Landtag) választáson a vasárnapi voksolás előtti utolsó felmérések szerint.

A közvélemény-kutatási adatok alapján az is előfordulhat, hogy az SPD egy ciklus után távozik a hatalomból.

Az SPD országos szinten több mint egy évtizedig tartó népszerűségi hullámvölgy után 2017 elején Martin Schulz színre lépésével erősödésnek indult, támogatottsága a 20-23 százalékos szintről 30 százalék fölé emelkedett, miután az Európai Parlament volt elnöke átvette a párt vezetését. Azonban a "Schulz-hatás" tavaszra gyengülni kezdett, így a legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel vezette jobbközép CDU márciusban fölényesen megnyerte a Saar-vidéken tartott Landtag-választást, és az SPD országos támogatottsága 30 százalék alá süllyedt.

Az év eleje óta hasonló folyamat ment végbe az ország legészakibb fekvésű tartományában, Schleswig-Holsteinban, ahol 2012 óta az SPD, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW koalíciója kormányoz.

Az SPD márciusban még 33 százalékon állt, a CDU pedig 27 százalékon. A vasárnapi választás előtti utolsó mérések szerint fordulat történt, a CDU a szavazatok 32-33 százalékára számíthat, az SPD a szavazatok 29-31 százalékát szerezheti meg.

A kieli Landtag harmadik számú erejét ismét a Zöldek adhatják, a baloldali ökopárt stabilan 12 százalékon áll. Utánuk a liberális FDP végezhet a szavazatok 10-11 százalékával. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) átlépheti az 5 százalékos bejutási küszöböt, a felmérések alapján 6 százalékon végezhet. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem éri el a bejutási küszöböt, 4,5 százalékon áll. Az SSW-re nemzeti kisebbségi pártként nem vonatkozik a bejutási küszöb, a szavazatok 3 százalékával folytathatja tevékenységét a tartományi gyűlésben.

Amennyiben az AfD vagy a Baloldal bejut a Landtagba, a jelenlegi koalíció elveszíti a többségét, de az előző - 2009-2012 közötti - kormánykoalíciót alkotó pártok, a CDU és az FDP sem szerez együtt többséget. Így vagy egy CDU-Zöldek-FDP összetételű, vagy egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíció tűnik leginkább valószínűnek. A két legnagyobb párt összefogása - egy CDU-SPD, vagy SPD-CDU kormány - nemigen valószínű, mert mindkét pártban idegenkednek a nagykoalíciótól. Az AfD-vel egyik párt sem kíván együttműködni.

A 2,8 millió lakosú Schleswig-Holstein az egykori NSZK térségeit tekintve a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) mintegy 30 ezer euró, jelentősen elmarad a 37 ezer eurós országos átlagtól, a munkanélküliség pedig az 5,8 százalékos országos átlag felett van, 6,1 százalékos.

A Landtag-választáson most először 18 év helyett 16 év a részvétel alsó korhatára. A fiatalokkal együtt 2,3 millióan voksolhatnak a mintegy 2600 választókörben, reggel 8 órától este 18 óráig. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!