Újabb vitát váltott ki Horvátországban az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése

Külföld, 2017.03.03

Újabb vitát váltott ki a horvát pártok és a civil szervezetek között az alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amelynek értelmében a parlamentnek két éven belül új törvényt kell elfogadnia a terhességmegszakítás szabályozásáról.

Ítéletében az alkotmánybíróság elvetette azt a civil kezdeményezést, hogy a csaknem negyven éve hatályban lévő abortusztörvényt nyilvánítsa alkotmányellenesnek. Horvátországban azonban több civil szervezet és néhány parlamenten kívüli konzervatív párt is síkraszáll az abortusz betiltásáért. A taláros testület döntése egy új törvény kidolgozásának szükségességéről így újabb vitákat indított el.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő reagálásában hangsúlyozta, hogy az abortusz betiltása nem old meg semmit, "csak újabb problémákhoz vezet". Úgy vélte, sokkal több energiát és figyelmet kell fektetni a megelőzésre és felvilágosításra.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a jobboldali horvát kormány nem fogja megtiltani az abortuszt és nem gondolkodik a lengyel modell bevezetésében, amely korlátozná a terhességmegszakítást. "Azon fogunk munkálkodni, hogy minél kevesebb nő döntsön az abortusz mellett" - húzta alá.

Arsen Bauk volt szociáldemokrata közigazgatási miniszter elismerte, hogy az alkotmánybíróság döntése további, elhúzódó politikai harcokhoz vezet. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy "nincs pihenés és nem fogunk engedni".

Ivan Vrdoljak volt gazdasági miniszter, az ellenzéki liberális Horvát Néppárt (HNS) elnöke arról beszélt: céljuk, hogy nyitott, haladó, valamint toleráns Horvátországot építsenek, Dánia, Norvégia és Kanada mintájára.

A B.a.B.e nőjogi szervezet üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy a testület két évet adott a parlamentnek, hogy fogadjon el új törvényt. Szerintük aggasztó, hogy a konzervatív kormánynak ennyi idő áll rendelkezésére, mert így nyomást gyakorolhatnak rájuk az abortuszellenes civil szervezetek.

Az abortusz betiltásáért síkra szálló egyesületek ernyőszervezete, a Prolife már csütörtökön az alkotmánybíróság épülete előtt bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek. A Jogom van az élethez nevű kezdeményezéssel azt akarják elérni, hogy a kormány az új törvény megalkotásánál védje meg a magzatot mint keletkezőben levő életet.

Egyes horvát kórházakban az orvosok, lelkiismereti okokra hivatkozva, jelenleg is megtagadják az abortusz elvégzését.

A Vecernji List című napilap pénteken arról cikkezett, hogy a nők abortuszhoz való jogának korlátozása megkérdőjelezné az önrendelkezéshez való alkotmányos jogukat.

Dubravko Lepusic nőgyógyász a Jutarnji List című napilapnak pedig úgy nyilatkozott: szégyen, hogy a 21. században olyan női jogokat vitatnak meg, amelyeket még a 70-es évek elején kínkeservesen harcoltak ki maguknak. "A reprodukcióval kapcsolatos jog az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) szerint emberi jog, emberi jogokról pedig nem nyitunk vitát" - mondta.

Horvátországban az ezredforduló óta csökkent az abortuszok száma. Míg 2000-ben 7534 terhességmegszakítást végeztek, 2015-ben ez a szám 3002-re csökkent. Abban az évben az abortusz mellett döntő nők 42 százaléka házas volt: 31 százalékuk még nem szült, 30 százalékuknak viszont már volt két gyermeke. A húszévesnél fiatalabb nők körében mindössze 145 abortuszt végeztek el 2015-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!