Ujhelyi: a magyar állam kötelessége, hogy állandó konzulátust nyisson Skóciában

Külföld, 2017.03.26

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Brüsszel, 2017. március 26., vasárnap (MTI) -&nbsp;&nbsp;A magyar állam régi tartozása és halaszthatatlan kötelessége, hogy konzulátust nyisson Skóciában, a Brexit folyamata és a skót függetlenségi törekvések különösen indokolttá teszik, hogy a helyben élő magyaroknak minél közvetlenebb és hatékonyabb képviselete legyen -&nbsp;&nbsp;hangsúlyozta az MTI-hez is eljuttatott közleményében Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti képviselő vasárnap.

Ujhelyi az elmúlt napokban Edinburghban tárgyalt többek között a skót kormány külügyekért felelős miniszteri rangú képviselőjével, de találkozott a közel tízezer fős magyar közösség tagjaival is, akik elmondták, komoly hátrányt jelent, hogy a nagykövetség a szigetország másik végében, több mint ötszáz kilométerre van Londonban.

"Ez nem csak az adminisztratív kötelezettségek esetében okoz olykor leküzdhetetlen nehézséget, de például jelentősen korlátozza a szavazásokon való részvételüket is" - emelte ki közleményében az MSZP-s politikus.

A képviselő úgy fogalmazott, "sokatmondó, hogy a lengyelek, horvátok, szlovákok és a románok is saját konzulátust tartanak fenn Skóciában, egyedül a magyar állam nem tartotta eddig fontosnak ezt a lépést".

"Arra szólítom fel a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vizsgálja meg egy edinburghi konzulátus létesítésének lehetőségét, és a legrövidebb idő alatt tegye meg a megvalósításhoz szükséges lépéseket" - írta Ujhelyi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!