Újraindul az oktatás a reimsi egyetemen, amelynek parkjában migránsok táboroztak

Külföld, 2017.09.20

Újraindul csütörtökön az oktatás az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, amelyet azért függesztettek fel a múlt hétvégén, mert a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett be a campusra.

Az egyetem vezetősége szerdán azt közölte, hogy "az egyetem és az állami szervek közötti együttműködésnek köszönhetően olyan megoldások születtek, amelyek mindenki biztonságát szavatolják, és lehetővé teszik a campus megnyitását a mai napon". A közlemény szerint csütörtökön már az oktatás is újraindulhat.

"Több családot elszállásoltak szeptember 18-án és 19-én, a többieket pedig szerdán az Üdvhadsereg helyezte védelembe" - olvasható az egyetem közleményében.

A migránsokat az egyetem parkjába beköltöztető Unef hallgatói szervezet üdvözölte a campus megnyitását.

"Üdvözöljük a segítséget, amelyet az intézmények, a szervezetek, az önkéntesek, az állampolgárok és az egyetemi közösség tagjai nyújtottak ezeknek a menedékkérőknek" - írták a hallgatók, akik azt remélik, hogy a migránsok "méltó és tartós szállásmegoldásokhoz" jutottak.

A Le Monde című napilap helyszíni tudósítása szerint az egyetem parkjában mintegy 15 sátort állítottak fel a többségében albán migránsok, akikhez néhány angolai, csecsen, örmény, guineai és grúz is csatlakozott. Valamennyien nyújtottak be menedékkérelmet Franciaországban, így jogosultak szállásra, de miután azt eddig nem biztosítottak nekik a hatóságok, az utcán élve várják a kérelmük elbírálását.

A hallgatói képviselet vasárnap költöztette be a campusra a szomszédos parkból a 42 embert, köztük 15 gyereket, akik attól tartottak, hogy a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat kérésére a rendőrség felszámolja a sátraikat. Guillaume Gellé rektor ezt követően az egyetemen dolgozók, a diákok és a sátorlakók biztonságára hivatkozva határozatlan időre felfüggesztette az oktatást az egyetemen, ahol 8 ezer diák tanul, és bezáratott minden létesítményt a campuson, majd bírósághoz fordult, amely szerda délutánra ígért döntést az ügyben.

A L,Union című regionális lap szerint a Vöröskereszt, az Üdvhadsereg és az egyetem önkéntesei a prefektúra kérésére szerda délelőtt felszámolták a sátortábort a campuson, és valamennyi migránsnak találtak megfelelő szállást, így az egyetem vezetősége visszavonta a keresetét a bíróságon. Kedden mintegy 250 tüntető követelte a prefektúra épülete előtt, hogy a hatóságok biztosítsanak szállást a menedékkérőknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!