Újraindult a nyomozás a francia elnöki hivatal vezetője ellen egy összeférhetetlenségi gyanú miatt

Külföld, 2020.06.24

Újraindították a nyomozást Franciaországban Alexis Kohler, az elnöki hivatal vezetője ellen, akit összeférhetetlenséggel gyanúsítanak - erősítették meg szerdán igazságügyi források a Medipart tényfeltáró portál értesülését.

Alexis Kohler korábban a pénzügy-, illetve a gazdasági minisztériumnak, később pedig annak az olasz-svájci magáncégnek az egyik tisztségviselője volt, amely üzleti ügyben tárgyalt a francia állammal, és amelynek tulajdonosaihoz rokoni kapcsolatok fűzik.

Kohler ellen az Anticor nevű korrupcióellenes szervezet még 2018-ban tett panaszt befolyással való üzérkedés, összeférhetetlenség és passzív korrupció miatt, miután rokoni kapcsolatban áll az Aponte olasz családdal, amely alapítója és tulajdonosa a Mediterranean Shipping Company (MSC) olasz-svájci hajózási társaságnak. A társaságot Kohler anyjának unokatestvérei alapították.

A két évvel ezelőtt indított előzetes eljárást 2019 augusztusában a pénzügyi ügyészség vádemelés nélkül lezárta. Ezt követően az Anticor december 4-én újabb feljelentést tett, ennek nyomán indították újra a vizsgálatot a független vizsgálóbírók.

A nyomozás újraindításának bejelentésével egyidőben került nyilvánosságra Emmanuel Macron államfő "személyes feljegyzése" a vizsgálóbírókhoz, amelyben kezességet vállal munkatársáért. Az elnöki gesztus heves vitát váltott ki szerdán a francia médiában.

A 2019. július 1-i keltezésű levélben - amelyről eddig nem tudott a közvélemény - a köztársasági elnök azt írja, hogy tudott arról, hogy Alexis Kohlert családi kapcsolatok fűzik az MSC részvényeseihez, amikor kinevezte 2014-ben az általa vezetett gazdasági minisztériumban kabinetfőnökének. Emiatt nem is vett részt azokban a tárgyalásokban, amelyek a francia állam és az olasz-svájci cég között folytak - írta Emmanuel Macron.

Az MSC és az elnöki hivatal vezetője közti családi kapcsolatokról 2018-ban jelent meg több cikk a Mediapart portálon, miután az MSC a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben található STX France hajógyár egyik fő ügyfele.

Kohler 2012-2014 között a francia állami vagyonügynökség, 2014-2016 között pedig a pénzügyminisztérium kabinetfőnöke volt. Akkor távozott a minisztériumtól, amikor Emmanuel Macron jelenlegi államfő 2016-ban lemondott gazdasági miniszteri tisztségéről, hogy jelöltethesse magát az elnökválasztáson. A kampányban Kohler nem vett részt, hanem kilenc hónapig az MSC gazdasági igazgatója volt Genfben, majd amikor Macront 2017 májusban megválasztották, visszatért a politikai életbe és az elnök kabinetfőnöke lett.

Amikor Kohler még a pénzügyminisztériumban dolgozott, a francia állam kiterjedt tárgyalásokat folytatott az MSC-vel arról, hogy a cég megvenné a veszteséges nagy francia hajóépítő cégeket.

A francia törvények szerint a köztisztviselők szüneteltethetik közszolgálati pályafutásukat, hogy korlátozott számú évig a magánszektorban dolgozhassanak, majd visszatérhetnek a közszférába. Kohler már 2014-ben is megpróbált az MSC-hez csatlakozni, de akkor a köztisztviselők etikai bizottsága ehhez nem járult hozzá, 2016-ban viszont már engedélyezte, hogy ő legyen a társaság pénzügyi igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!