Újraválasztották a szerb nemzeti bank élére Jorgovanka Tabakovicot

Külföld, 2018.06.15

A szerbiai képviselőház újraválasztotta pénteken Jorgovanka Tabakovicot a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) élére, további hat évre.

A 250 tagú parlament 142 képviselője szavazott igennel Tabakovic újraválasztására, míg hatan ellenezték azt. Jorgovanka Tabakovic első hatéves mandátuma augusztusban jár le.

Az 58 éves Tabakovicot Aleksandar Vucic szerb elnök, a Szerb Haladó Párt vezetője javasolta a poszt ismételt betöltésére, más jelölt nem volt. Vucic indoklásában azt mondta: a nemzeti bank elnöke jelentős eredményeket ért el a makrogazdaság stabilizálásában. Azt várják tőle, hogy a dinár euróval szembeni árfolyamát elfogadható szinten tartsa, valamint hogy az infláció is alacsony, a 3 százalékos célértéken belül maradjon, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

Jorgovanka Tabakovic 1960-ban született a koszovói Vucitrnben, később a Pristinai Közgazdasági Egyetemen szerzett diplomát. A kilencvenes években a Vojislav Seselj vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Párt tagja volt, és Slobodan Milosevic vezetése idején a gazdasági tárcát vezette. Miután a radikális pártból 2008-ban Tomislav Nikolic vezetésével kivált a Szerb Haladó Párt, Tabakovic ez utóbbihoz csatlakozott, párttagságát 2012-ben fagyasztotta be, amikor kinevezték a nemzeti bank élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!