Ukrajna eddig 13,6 milliárd köbméter földgázt töltött tározóiba

Külföld, 2016.09.19

Ukrajna 13,6 milliárd köbméterre növelte a földgáz mennyiségét tározóiban - közölte hétfőn a Naftohaz állami gázvállalat.

Az adatok alapján szeptember 10-17. között a tárolt földgáz mennyisége 3,4 százalékkal, 444 millió köbméterrel növekedett. Napi átlagban mintegy 65 millió köbméter földgázt szivattyúznak a tárolókba.

Tavasszal, a fűtési szezon befejeztével Ukrajnában leállították a földgáz kivételét a hazai tározókból, és április 7-én újra elkezdték azokat feltölteni. Július 2-9. között a földalatti tárolókban lévő gáz mennyisége mintegy 9,8 milliárd köbméter volt.

A kijevi kormány augusztusban úgy határozott, hogy november 1-jéig 17 milliárd köbméter gázt kell felhalmozni a tározókban. A kabinet döntését azzal indokolta, hogy ez a mennyiség elegendő a hazai fogyasztási igények kielégítésére, valamint az országon keresztül folyó, Oroszországból európai uniós tagállamokba irányuló tranzitszállítás biztosítására.

Makszim Biljavszkij, az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállalat sajtótitkára július közepén jelentette be, hogy Ukrajna 60 százalékkal növelte a gázbehozatalát Magyarországról, elérve a napi 1,6 millió köbmétert.

Szeptember 9-én egy Lviv megyei gázvezeték meghibásodása miatt Ukrajna kénytelen volt leállítani a földgázbehozatalt Lengyelországból. A javítások elvégezte után szeptember 12-én indult újra a szállítás napi 4,25 millió köbméterrel.

Magyarországról és Lengyelországból, valamint Szlovákiából Ukrajna úgynevezett reverz, visszafordított irányú szállítási módszerrel importál Oroszországból származó földgázt. Az energiahordozóért Kijev saját forrásokból fizet, továbbá ennek fedezésére kapott az Európai Fejlesztési és Újjáépítési banktól (EBRD) 300 millió dolláros hitelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!