Ukrajna katonai költségei jövőre meghaladják a GPP öt százalékát

Külföld, 2016.09.14

Ukrajna katonai célú állami kiadásainak 2017-ben legalább a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékát kell kitennie, ami a kormány előrejelzése alapján több mint 129 milliárd hrivnya, azaz körülbelül 1442 milliárd forint - ismertette szerdán a nemzetbiztonsági és védelmi tanács sajtószolgálata a testület előző napi, éjszakába nyúló ülésén született döntést.

A közvetlenül az államfő alá rendelt tanács utasította a kormányt, hogy legalább ekkora mértékű kiadást tervezzen be a jövő évi állami költségvetésbe. Petro Porosenko elnök az ülésen hangsúlyozta, hogy az öt százalékból hármat mindenképpen védelmi célokra kell fordítania az országnak. Hozzátette, hogy továbbra is elsőrendű feladat marad a fegyveres erők reformja, egy modern, ütőképes, NATO-szabványoknak megfelelő hadsereg létrehozása.

A védelmi tanács sajtószolgálatának közleménye szerint a testület még a héten ismét összeül, hogy döntést hozzon az idei költségvetés módosításáról, azaz a katonai célú kiadásokra elkülönített összeg növeléséről. A 2016-os állami költségvetésben legkevesebb 100 milliárd hrivnyát (1118 milliárd forintot) irányoztak elő katonai kiadásokra.

A tanácskozáson a testület intézkedéscsomagot fogadott el a "hibridháborús" fenyegetések elleni fellépésre, továbbá meghatározta az alapvető teendőket az állam szuverenitása elleni irányuló fenyegetésekkel szemben, valamint az ország területi egységének helyreállítása érdekében. Részleteket az intézkedéscsomagban foglaltakról viszont a sajtószolgálat nem hozott nyilvánosságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!