Ukrajna keresetet nyújtott be a WTO-nál Oroszország ellen a tranzitkorlátozások miatt

Külföld, 2017.02.13

Ukrajna keresetet nyújtott be a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) Oroszország ellen az ukrán termékekkel szemben 2016 elejétől bevezetett kereskedelmi és tranzitkorlátozások miatt - közölte hétfőn az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium sajtóosztálya.

A tárca tájékoztatása alapján azzal, hogy Oroszország korlátozta a területén keresztül harmadik országokba, Kazahsztánba és Kirgizisztánba az ukrán exporttermékek szállítását, jelentős veszteségeket okozott az ukrán gazdaságnak. A Kazahsztánba irányuló ukrán export 79 százalékkal esett vissza, a Kirgizisztánba irányuló pedig 95 százalékkal.

A minisztérium rámutatott arra, hogy tavaly Kijev megpróbálta a WTO keretein belül tárgyalásos úton rendezni a két ország közötti tranzitvitát, de az orosz fél nem volt hajlandó felfüggeszteni az ukrán termékekkel szembeni korlátozásait.

Kijev és Moszkva 2016 januárjában vezetett be egymással szemben kereskedelmi korlátozásokat amiatt, hogy életbe lépett az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás. Előbb jelentősen csökkent az Oroszországba irányuló ukrán kivitel, majd Oroszország teljes embargót vetett ki az Ukrajnából származó termékek bevitelére. Júliusban Oroszország már a harmadik országba tartó ukrán tranzitszállítmányokat sem engedte át területén.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az orosz szankciók, becslések alapján, több mint egymilliárd dollár bevételkiesést okoztak az ukrán gyártóknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!