Ukrajnába látogatott Kína leggazdagabb üzletembere

Külföld, 2019.11.08

Optimistán nyilatkozott Ukrajna fejlődési lehetőségeiről Kína leggazdagabb üzletembere, Jack Ma, az Alibaba internetes kereskedelemmel foglalkozó vállalatcsoport alapítója, aki pénteken egy Kijevben rendezett rangos nemzetközi gazdasági fórum vendégeként szólalt fel.

Az üzletember Ukrajna előnyei között sorolta jó minőségű termőföldjét, a változásokra nyitott embereket és az ország gazdag történelmét. Szavai szerint nem létezik, hogy "ez a kombináció ne működjön".

Úgy vélte, hogy Ukrajnának a fejlődés érdekében javítania kell elsősorban logisztikai infrastruktúráján, az internet-lefedettségen, az internetes kereskedelmet illetően pedig az elektronikus fizetési lehetőségeken. Elégedetlenségének adott hangot a tekintetben, hogy az általa alapított AliExpressen a termékek Ukrajnában csak 4-7 nap alatt érnek célba, ami szavai szerint "múlt századi" tempó.

Kiemelte, hogy nem sok olyan ország van a világon, ahol az államfő alig több mint negyven éves, a miniszterelnök pedig a harmincas éveiben jár, néhány kormánytag pedig még náluk is fiatalabb, és ez szerinte jó. A Volodimir Zelenszkij elnökre vonatkozó kérdésre válaszolva azt kérte, hogy adjanak neki esélyt, "hiszen alig néhány hónapja van még csak hivatalban".

A nem túlzottan jó ukrán-kínai viszonyra utaló kérdésre azt mondta, hogy neki tetszik a helyi kultúra és az ukrán emberek. "Beszélek majd Kínában üzleti partnereimmel Ukrajnáról" - ígérte.

A fórumot megnyitó beszédében az ukrán elnök a fejlődéshez szükséges tényezők közül elsősorban azt emelte ki, hogy mindenki számára egyforma játékszabályokat kell biztosítani Ukrajnában. Ezen kívül fontosnak nevezte az ukrán igazságszolgáltatási rendszer megtisztítását, a korrupció elleni küzdelmet, a digitalizációt, az oktatási reformot és a gazdaság számára létfontosságú jogszabályok meghozatalát.

"Az emberek a legnagyobb tőkénk. Ez az, amire büszkék vagyunk, és ez az, ami versenyelőnyt biztosít nekünk. Végül is, a modern globális gazdaság valójában nem más, mint gazdálkodás a tehetséggel" - fogalmazott Zelenszkij.

A Kijevi Nemzetközi Gazdaság Fórumot már hatodik éve rendezik meg az ukrán fővárosban. A fórumon az államfő mellett kormánytagok, parlamenti képviselők, vezető gazdasági szakértők és üzletemberek vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!