Ukrán nacionalisták tüntettek Magyarország beregszászi konzulátusánál a külképviselet bezárását követelve

Külföld, 2018.09.24

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

A nacionalista helyi fiatalok tüntetését vezető Vaszil Vovkunovics, a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt beregszászi szervezetének vezetője, a kelet-ukrajnai harcok veteránja beadványt olvasott fel, amelyben a többi között arra szólította fel az ukrán állam, a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség vezetését, hogy keményen reagáljon "Magyarország Ukrajnával szemben folytatott destruktív cselekedeteire." A dokumentum szerint Magyarország Ukrajna meggyengülését arra használja ki, hogy "alattomos módon" valósítsa meg Kárpátalja autonóm területté tételének, majd elszakításának tervét diplomáciai kirendeltségeinek felhasználásával, amelyek tömegesen látják el (magyar) útlevelekkel az ukránokat - adta hírül a mukachevo.net hírportál.

A beadvány szövege szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ilyen tevékenység "a magyar vezetőket irányító Vlagyimir Putyin, az ukrán nép ellensége kezére játszik, így ebben a helyzetben semmin nem változtat egy konzul kiutasítása". Ezért - hangoztatta Vovkunovics - be kell szüntetni "az ukránellenes politika eszközévé vált" magyar konzulátus működését Beregszászon.

A tüntetők befejezésül egy magyar útlevél fedelének nagyított makettjét helyezték a konzulátus falához, és egy pezsgős üveget ábrázoló léggömböt kötöttek a lépcsőkorláthoz, utalásként arra, hogy a magyar állampolgári eskütétel után a résztvevők ünnepélyesen pezsgővel koccintanak.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség múlt szerdán közzétett egy rejtett kamerával készült videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közölte: ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!