Ukrán válság - Kreml: mindkét félnek be kell tartania a tűzszünetet

Külföld, 2020.07.27

Fontos fejlemény, hogy a Donyec-medencében hajnalban hatályba lépett a határidő nélküli tűzszünet, ám azt a konfliktusban részes mindkét félnek maradéktalanul tiszteltben kell tartania - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov a kölcsönös bizalom megerősítése felé vezető "lényeges" és "pozitív" lépésként jellemezte a demarkációs vonal mentén az ukrán kormányerők és a szakadárok között 0 órakor életbe lépett tűzszünetet. Mint mondta, Oroszország nem léphet fel a fegyvernyugvás kezeseként, mert nem részese a konfliktusnak.

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztető kontaktcsoport szerdán videokonferencián pótlólagos intézkedésekről állapodott meg a tűzszünet betartása érdekében. Ezek magukban foglalják a támadós és felderítő tevékenység és bármilyen repülőszerkezetek használatának tilalmát, valamint mindennemű tüzelés - beleértve a mesterlövésztevékenység - beszüntetését. A felek emellett nem helyezhetnek el nehézfegyvereket lakott településeken.

A pótlólagos intézkedésekről szóló megállapodás majdnem pontosan egy évvel azután történt, hogy a felek 2019. július 21-én, több mint 20 fegyvernyugvási kísérletet követően kihirdették az úgynevezett határidő nélküli fegyvernyugvást.

Azonban ez sem tartott sokáig és arra késztette a feleket, hogy kiegészítő mechanizmusokat keressenek a fegyvernyugvás betartásához, amelyek hétfő hajnalban lépett hatályba. Kijev azzal vádolta meg a szakadárokat, hogy már az életbe lépését követő egy órán belül kétszer is, majd reggel kilenckor ismét megsértették tűzszünetet. Az ukrán központi hatalom ellen harcoló fegyveresek ez visszautasították.

Peszkov egyébként "konstruktívnak" és "gyakorlatiasnak" minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi, a tűzszünet életbe lépése előtt Kijev kezdeményezésére megtartott telefonbeszélgetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!