Ukrán válság - Zelenszkij: Kijev semmilyen megállapodást nem írt alá a Moszkva-barát szakadárokkal

Külföld, 2019.10.03

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este videoüzenetet intézett a lakossághoz, hogy megnyugtassa a kedélyeket a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó legutóbbi minszki találkozón született egyezséggel kapcsolatosan, és leszögezte: Kijev semmilyen megállapodást nem írt alá a "Moszkva által irányított kelet-ukrajnai szakadár területek" képviselőivel.

Zelenszkij ismételten hangsúlyozta, hogy egy levelet írtak Martin Sajdiknak, az EBESZ különmegbízottjának, amelyben tájékoztatták a Steinmeier-formulával kapcsolatos egyeztetésekről.

Megismételte azt az álláspontját, hogy a szakadár területeken megrendezendő helyi választásokat nem rendezhetik meg "fegyverropogás közepette", továbbá kijelentette, hogy a voksoláson valamennyi ukrán politikai erőnek biztosítani kell a részvételi lehetőséget. Kiemelte annak fontosságát is, hogy a szavazást megelőzően újra biztosított legyen az ukrán média szabad működése a térségben.

Azoknak, akik előző nap tiltakozni vonultak az utcára azt üzente, meghallotta a hangjukat, de egyúttal arra kérte őket, hogy ne higgyenek "a manipulációknak és provokációknak". Biztosította mindenkit, hogy sohasem árulja el az ország érdekeit.

Szerda késő este néhány ezren tüntettek Kijev központjában amiatt, hogy a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport keddi találkozóján a felek egyeztették álláspontjaikat a Steinmeier-formulának az ukrán jogrendben való alkalmazásáról. A tüntetők szerint a formula elfogadása Ukrajna kapitulációját jelenti Oroszország előtt.

A Kreml ugyanakkor a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tervezett csúcstalálkozóján.

Ennek a forgatókönyvnek az értelmében Ukrajnának új törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ kihirdeti a választások hitelesített eredményét. A formulában ugyanakkor nincs szó a rendezés egyéb kéréseiről, így az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról és az orosz csapatoknak a térségből történő kivonásáról sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!