Ukrán miniszter: Kijevben külön temetőben helyezzék el a külföldön eltemetett ukrán hazafiak földi maradványait!

Külföld, 2017.01.03

Kijevben külön temetőt kellene létrehozni a külföldön eltemetett "nagy ukrán hazafiak" földi maradványai számára - javasolta kedden Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter Facebook-oldalán.

Omeljan azzal indokolta a lépést, hogy haza kell térnie a "több száz ukrán hősnek", akik áldozatvállalásának az ország a létét köszönheti.

A tárcavezető egyebek mellett olyan ukrán történelmi személyiségeket sorolt fel, mint Sztepan Bandera, az ellentmondásos megítélésű, 20. századi ukrán politikus, a második világháborúban a nácik és a szovjetek ellen is harcoló Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítója, Szimon Vasziljovics Petljura, az ukrán forradalom egyik vezére, az Ukrán Népköztársaság hadseregének atamán-parancsnoka, Olekszandr Olesz (1878-1944) ukrán költő és író. Olyan neveket is említett, mint Petro Dorosenko, aki 1665 és 1676 között zaporozsjei kozák hetman (katonai vezető) volt, Anytin Holovatij, 18. századi zaporozsjei kozák hetman, Evhen Mihajlovics Konovalec ukrán politikus, aki jelentős szerepet játszott a két világháború közötti időszak ukrán nemzeti mozgalmaiban, s aki 1929 és 1938 között az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. Omeljan listájáról nem hiányzik Roman Suhevics ukrán politikus, az Ukrán Felkelő Hadsereg tábornoka, valamint Pavlo Szkoropadszkij sem, aki 1918-ban az "ukrán hetmani", vagyis az államfői tisztséget látta el.

A tárcavezető szerint földi maradványaikat külön temetőben, - mint írta - egy ukrán panteonban kell elhelyezni.

Omeljan mellett hasonló javaslatot tett kedden Volodimir Vjatrovics, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója is. Kiemelte: egy ilyen panteont az ukrán fővárosban, Kijevben kell létrehozni.

A kérdés azzal kapcsolatban merült fel, hogy kedden Prágában kihantolták a cseh fővárosban eltemetett Olekszandr Olesz földi maradványait. Szvjatoszlav Cegolko, az ukrán elnök sajtótitkára közölte: Petro Porosenko elnök utasította a kijevi külügyminisztériumot, hogy lépjen kapcsolatba Olesz Kanadában élő rokonaival, és tudakolja meg az író ukrajnai újratemetésének lehetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!