TV műsor

Ukrán oktatási törvény - Ellenzéki pártok tiltakoztak az ukrajnai kisebbségeket sújtó intézkedések miatt

Külföld, 2017.09.10

A kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelven történő oktatását ellehetetlenítő ukrán oktatási törvény ellen tiltakozott az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt, a Momentum Mozgalom és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vasárnap Budapesten, a Kossuth téren.

Ukrán oktatási törvény - Ellenzéki pártok tiltakoztak az ukrajnai kisebbségeket sújtó intézkedések miatt A parlament épületével szemben tartott rendezvény szónokai elítélték a napokban elfogadott, az ukrajnai kisebbségeket sújtó törvényeket. Hangsúlyozták, hogy azok ellentétesek Ukrajna uniós közeledésének szándékával, és szolidaritásukat fejezték ki a jogsértést elszenvedőkkel.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a mintegy 100 ember előtt azt emelte ki, hogy az egyre nehezebbé váló ukrajnai helyzetre egyre rosszabb válaszokat ad az ukrán vezetés.

Avarkeszti Dezső (DK) azt hangsúlyozta, hogy a vitatott törvény ellentétes az ukrán alkotmánnyal, és az Ukrajna által ratifikált kisebbségi jogi chartával.

Berkecz Balázs (Együtt) szégyenletesnek nevezte a törvényt.

Ungár Péter (LMP) szerint fontos, hogy európai szinten napirendre kerüljön az ukrajnai kisebbségek ügye. Véleménye szerint a kialakult helyzetért az ukrán kormány mellett a hét éve "kudarcos nemzetpolitikát folytató" magyar kormány is felelős.

Bősz Anett (Liberálisok) szerint ez történik, amikor "illiberális vezetők próbálják meghatározni a demokráciát".

Bokros Lajos (MoMa) azt hangsúlyozta: az ukrajnai jogfosztás hivatkozási alapja az orosz agresszió, a magyar kormány pedig nem áll ki Ukrajna szuverenitásáért.

Szabó Tímea (Párbeszéd): a magyar kormány azért nem tud kiállni a kárpátaljai magyarokért, mert Orbán Viktor Putyinhoz "dörgölődzik".

A Jobbik vasárnap kora délutáni sajtótájékoztatóján Szávay István országgyűlési képviselő azt mondta, azért nem vesznek részt "a balliberális pártoknak" a kárpátaljai magyarok védelmében tartandó rendezvényén, mert bár lesz ott több olyan szervezet, melynek elhiszik, hogy őszintén aggódik "az elcsatolt nemzetrészekért", de Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos már számtalanszor elárulta őket, ezért velük a Jobbik nem demonstrálhat együtt.

Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Ukrán oktatási törvény - Ellenzéki pártok tiltakoztak az ukrajnai kisebbségeket sújtó intézkedések miatt Ukrán oktatási törvény - Ellenzéki pártok tiltakoztak az ukrajnai kisebbségeket sújtó intézkedések miatt


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!