Ukrán oktatási törvény - Jobbik: Orbán Viktor lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelmében!

Külföld, 2017.09.10

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek magának kellene nemzetközi fórumok elé vinnie a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügyét.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a készülő ukrán oktatási törvényről hónapok óta lehetett tudni. Feltehetően az ottani szélsőjobboldalnak tett gesztusról van szó, ezzel próbálják ugyanis biztosítani a parlamenti többséget az ősszel várható ukrajnai gazdasági reformokhoz, amelyek fájdalmas megszorításokkal is járhatnak.

Feltette a kérdést Szijjártó Péter külügyminiszternek: mit tett a magyar diplomácia a kárpátaljai magyar kisebbségért az elmúlt fél évben, mit tett a törvény elfogadása óta eltelt csaknem egy hétben, és mit kíván tenni ezután. Ami eddig történt, az ugyanis véleménye szerint a "magyar diplomácia totális csődje", pedig az ellenzéki politikus szerint keményebb fellépéssel, nyomásgyakorlással meg lehetett volna akadályozni a törvényt.

Most már nagy a baj, a miniszterelnök nemzetközi fellépésére lenne szükség, ám Orbán Viktor hétéves kormányzása során egyszer sem vitte a magyar kisebbségek ügyét nemzetközi fórumok elé - mondta Szávay István. Úgy folytatta, a kormányfő csak akkor harcolt Brüsszellel, amikor arra saját hatalma, a pártállam kiépítése érdekében volt szüksége, így például az alaptörvény, az Alkotmánybíróság, a bírák nyugdíjazása, vagy a médiatörvény ügyében.

Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!