Ukrán oktatási törvény - Klimkin: nem vereség és nem győzelem az Európa Tanács határozata

Külföld, 2017.10.13

Nem vereség és nem győzelem Ukrajna számára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) az új ukrán oktatási törvényről csütörtökön elfogadott határozata - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren.

Péntekre virradóra közzétett bejegyzésében Klimkin - aki csütörtökön Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel - közölte, hogy legközelebb Magyarország és Ukrajna oktatási miniszterei folytatják a konzultációt a jogszabályról. Klimkin közölte, hogy figyelembe veszik majd az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testületének, a Velencei Bizottságnak a törvényről alkotandó véleményét. A testület jelentése ukrán híradások szerint várhatóan az év végéig készül el. A miniszter megjegyezte, hogy Kijevnek még nem sikerült meggyőznie a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbséget az összes előnyről, amelyet a törvény biztosít számukra.

Az ukrán külügyminisztérium Szijjártó és Klimkin megbeszélését összefoglaló közleményében azt írta: a találkozón a kijevi diplomácia vezetője részletesen elmagyarázta magyar kollégájának az ukrán oktatási reform lényegét, továbbá érvekkel támasztotta alá azt, hogy alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint a jogszabály szűkíti az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogait. Klimkin a megbeszélésen ismételten leszögezte, hogy a törvény megfelel a nemezközi követelményeknek. Újfent jelezte, hogy Kijev kész a párbeszéd további folytatására. Kérte továbbá, hogy Magyarország továbbra is támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, valamint a béke megteremtésére és az ország területi egységének helyreállítására tett erőfeszítésében. Köszönetet mondott a Budapesttől kapott humanitárius segítségért, beleértve az ukrán katonák gyógykezelését, illetve gyerekek táboroztatását Magyarországon.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter közben pénteken az 1+1 ukrán televízióban úgy vélekedett, hogy az államnyelv ismeretének hiánya Ukrajna valamely régiójában sebezhetővé teszi ezt a területet, ha más országok szemet vetnek rá. "Nézzék meg, mi történt a Krímmel, ahol egyáltalán nem létezett az ukrán nyelv" - tette hozzá, utalva a félsziget Oroszország általi 2014-es önkényes elcsatolására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!