Ukrán oktatási törvény - Kreml: a jogszabály több rendelkezése elavult és félresikerült

Külföld, 2017.09.26

Elavultnak és félresikerültnek minősítette az ukrán oktatási törvény több rendelkezését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

"Nem tartjuk korszerűnek és jól sikerültnek ennek a törvénynek egy sor rendelkezését" - hangoztatta Peszkov.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a jogszabály nagyon kemény reagálást váltott ki több, Ukrajnával szomszédos államban. Mint mondta, Moszkvának aggályai vannak a törvény további érvényesítésével kapcsolatban.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn írta alá az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is.

Az orosz külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy az oktatási törvény ellentétes Ukrajna alkotmányával, mert megsérti az oroszajkú lakosság érdekeit és a totális elukránosítást célozza.

Az orosz parlament alsóházának a FÁK-országok és az eurázsiai integráció ügyeiben illetékes bizottsága múlt kedden nyilatkozattervezetet terjesztett elő az akkor még Porosenko által alá nem írt ukrán oktatási jogszabályról, amely a dokumentum szerint megfosztja az állampolgárokat az anyanyelvükön való tanulás jogától. Az Állami Duma nyilatkozattervezete rámutat, hogy a jogszabály csak az óvodákban és az általános iskola 5. osztályáig szavatolja az anyanyelvi oktatáshoz való jogot "az Ukrajna tősgyökeres népeihez és nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek számára".

Emellett azt tervezik, hogy az 5. osztályig is csak 2020-ig oktatják majd a nemzeti kisebbségek nyelvén a tantárgyakat, azt követően pedig az oktatást Ukrajnában teljességgel és kizárólagosan ukránosítják majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!