Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: Ukrajna megsérti az uniós társulási megállapodást

Külföld, 2017.10.16

Mivel Ukrajna megsérti az Európai Unióval (EU) kötött társulási megállapodásban foglaltakat, ezért az EU-Ukrajna Társulási Tanácsnak napirendre kell tűznie ezt a tényt decemberben esedékes ülésén, ugyanis az ukrán oktatási törvény nem erősíti, hanem megsérti a kisebbségek közösségi jogait - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, a kisebbségi jogok az emberi jogok legfontosabb elemei.

Kijelentette, Magyarország elvárása az Európai Unióval szemben, hogy a tanácsülésen mondja ki, az EU-Ukrajna társulási szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell.

Az új ukrán oktatási törvény magyar gyerekeket és fiatalokat hoz vállalhatatlan és nehéz helyzetbe, rendkívüli versenyhátrányba ukrán társaikkal szemben, ugyanis az ukrán nyelv fontosságára való hivatkozással elveszi az országban élő kisebbségektől a jogot és a lehetőséget a saját nyelvükön való tanulástól - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország azt gondolja, az Ukrajnában élő magyar gyerekek jogait sérti, hogy elveszik anyanyelvi tanulás lehetőségét, amivel Kijev nemcsak a kisebbségi, hanem az emberi jogokat is drámai mértékben megsérti.

"Attól senki sem fog jobban tudni Ukrajnában ukránul, hogy elveszíti a jogát az anyanyelvén való tanulásra" - húzta alá. Az ukrán nyelv ismerete bővítésének nem eszköze az kisebbségi nyelvek korlátozása - tette hozzá.

Az oktatási törvény nyomán - amennyiben érvényben marad, - 71 magyar iskola működése lehetetlenül el, ugyanis a 10 éves feletti diákokat minden tanítónak ukrán nyelven kell oktatnia, amely iskolabezárásokhoz, elbocsátásokhoz is vezethet.

A magyar kormány kész a konzultációra, de diktátumok, a törvény elfogadását követően kezdeményezett párbeszéd alapján nem lehet megoldásra törekedni. Egy lehetséges konzultáció sikere alapvetően azon múlik, hogy az oktatási törvény kisebbségi jogokat rendkívüli módon sértő részét először is visszavonják vagy legalább hatályát felfüggesszék - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!