Ukrán oktatási törvény - Szili Katalin: Kijev megsértette az EU-val kötött társulási megállapodás alapelveit, az uniónak is lépnie kell

Külföld, 2017.09.10

A módosított ukrán oktatási törvény az országban élő kisebbségek jogfosztását jelenti, ezzel Ukrajna megsértette az Európai Unióval kötött, néhány napja hatályba lépett társulási megállapodás alapelveit - közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, hangsúlyozva, ezért az uniónak is haladéktalanul a kijevi vezetéshez kell fordulnia.

A közleményben, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága juttatott el vasárnap az MTI-hez, Szili Katalin hangsúlyozta: az ukrán törvényhozás az alapvető emberi jogokat sértő lépést tett, amikor elfogadta azt az oktatási törvényt, amely megfosztja az ország területén élő nemzeti kisebbségek tagjait az oktatás nyelve szabad megválasztásának jogától, az anyanyelven tanulás lehetőségétől.

Ez az intézkedés csaknem száz oktatási intézményt érint - fűzte hozzá.

Szili Katalin kiemelte: a jog az anyanyelven történő oktatáshoz az identitás megőrzésének legalapvetőbb eszköze.

Azzal, hogy Ukrajna 2014-ben aláírta az EU-val a társulási megállapodást, amely ez év szeptember 1-én hatályba is lépett, egyben vállalta a közös értékek tiszteletben tartását, különösen a demokrácia, az emberi jogok, a jogállamiság területén - írta a miniszterelnöki megbízott, volt házelnök.

Álláspontja szerint a módosított oktatási törvény elfogadásával Ukrajna máris megsértette az Európai Unióval kötött társulási megállapodásban rögzített alapelveket, ezért az unió illetékes szerveinek is haladéktalanul meg kell tenniük a szükséges lépéseket az ukrán vezetésnél.

Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!