Ukrán oktatási törvény - Ukrajna szerint kedvezően ítélik meg az Európa Tanácsban az új oktatási törvényt

Külföld, 2017.10.06

Az Európa Tanács (ET) szakértői pozitívnak tartják az ukrajnai oktatási reformot - jelentette ki pénteken a Twitteren Dmitro Kuleba, Ukrajna állandó képviselője az ET-ben, hozzátéve, hogy a Velencei Bizottság értékelése még nem készült el a törvénynek a nemzeti kisebbségeket érintő 7. cikkéről.

A tisztségviselő bejegyzésben beszámolt arról, hogy pénteken Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter találkozott Thorbjorn Jagland ET-főtitkárral. Kuleba tudatta: a miniszter elmagyarázta az oktatási reform lényegét, és "minden kérdésre kimerítő választ adott".

"Partnereinknek csökkenteniük kell a retorika mértékét" - fűzte hozzá a diplomata.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott és a múlt héten hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki.

A jogszabály ezen része - amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!