Ukrán sajtó: Varsó "feketelistára" teszi és megtiltja a beutazást a szerinte lengyelellenes ukrán vezetőknek

Külföld, 2017.11.10

Lengyelország "feketelistát" készít azokról az ukrán tisztségviselőkről, akiket lengyelellenesnek tart, és megtiltja nekik a beutazást. Az elsők között ilyen "nemkívánatos személlyé" nyilvánították Volodimir Vjatrovicsot, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetőjét - jelentették ukrán hírportálok a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilap értesülésére hivatkozva.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a lap szerint ugyanakkor kijelentette, hogy az említett listát nem hozzák nyilvánosságra, az érintettek az ellenük hozott intézkedésről csak akkor szereznek értesülést, amikor megpróbálnak belépni a lengyel határon.

A lengyel tárcavezető kifejtette, hogy azok az ukránok válnak nemkívánatossá Lengyelországban, akik nyilvános rendezvényeken az egykori galíciai SS egyenruhájában jelennek meg, vagy adminisztratív úton akadályozzák a második világháborúban elhunyt lengyelek ukrajnai sírjainak feltárását.

A korreszpondent.net ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy Vjatrovics még februárban válaszolt Jaroslaw Kaczynskinak, a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének egy nyilvános kijelentésére. Az ukrán tisztségviselő leszögezte, hogy Sztepan Banderának, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítójának nincs Ukrajnában kultusza, Kaczynskinak pedig "fogalma sincs Ukrajna, de még hazája történelméről sem".

A beutazási tilalommal kapcsolatosan ukrán újságíróknak Vjatrovics azt mondta, hogy nem kapott erről hivatalos értesítést. Andrij Descsicja, Ukrajna varsói nagykövete közölte, hogy a külképviseletnek sincs semmilyen hivatalos megerősítés a birtokában, amely szerint Vjatrovicsot nemkívánatos személynek minősítették volna Lengyelországban.

Vjatrovics a maga részéről nem zárta ki, hogy megpróbál beutazni Lengyelországba, és ellenőrizni, igaz-e a kitiltásáról szóló információ. Hozzátette viszont, hogy nem szándékozik "áttörni" a lengyel-ukrán határon, utalva az ukrán állampolgárságától megfosztott Miheil Szaakasvili egykori georgiai elnökre és volt odesszai kormányzóra, aki szeptember 10-én gyalogolt át - jogsértő módon - Lengyelországból Ukrajnába.

Az utóbbi időben - főként a második világháború alatti tragikus lengyel-ukrán konfliktus eltérő megítélése miatt - megromlott Kijev és Varsó viszonya. Petro Porosenko ukrán elnök szerdán kezdeményezte, hogy rendkívüli hatállyal üljön össze az ukrán-lengyel államfői tanácsadó bizottság, szavai szerint azért, mert a hivatalos varsói vezetés által az utóbbi időben tett, nagy visszhangot kiváltó kijelentések, amelyeket Ukrajnához és az ország vezetéséhez intéztek, komoly aggodalmakat keltenek, és nem maradhatnak megfelelő visszhang nélkül.

Ennek előzménye, hogy előző nap Andrzej Duda lengyel államfő arra szólította fel Ukrajnát, ne nevezzen ki fontos tisztségekre "lengyelellenes nézeteket valló embereket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!