Ukrán speciális erők ütöttek rajta a Donyec-medencei kereskedelmi blokádban részt vevő aktivistákra

Külföld, 2017.03.13

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium elitegységei ütöttek rajta hétfőn a kelet-ukrajnai szakadár területekkel való kereskedelmet blokád alatt tartó aktivistákra, akik közül legalább harmincat őrizetbe vettek - közölte Ihor Lucenko, a Julija Timosenko vezette ellenzéki párt parlamenti képviselője a Facebookon.

A politikus a blokádban részt vevőktől származó információk alapján arról számolt be, hogy a hatóságok felszámolták az egyik Donyeck megyei vasúti megállónál lévő blokádot.

Korábbi ukrán sajtójelentések szerint ismeretlenek páncélozott harcjárművekkel támadtak rá a blokád egyik pontjára, ezután a mobiltelefonos összeköttetés megszakadt a vasúti zárat létesítő aktivistákkal.

A kelet-ukrajnai fronton korábban harcolt veterán katonák és hozzájuk csatlakozott aktivisták január végén vettek blokád alá Ukrajna belső részei és a keleti országrészben lévő szakadár területek között futó vasútvonalakat, hogy megakadályozzák a kereskedelmet a Moszkva által támogatott vezetésű, önkényesen kikiáltott "népköztársaságokkal". Eredetileg azt közölték, hogy a csempészet ellen kívánnak ily módon fellépni, viszont a Donyec-medencéből szenet szállító vonatokat sem engedték tovább haladni. Ukrajna nehezen és igen költségesen tud csak külföldről a hőerőműveibe szükséges, jó minőségű antracit szenet beszerezni, ezért a blokád komoly szénhiányt okozott az országban. A kormány több tagja, köztük Volodimir Hrojszman miniszterelnök, valamint Petro Porosenko elnök is emiatt helytelenítőleg nyilatkozott a blokádról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!