Ukrán válság - Állítólag diplomát akartak vásárolni a Krím határán elfogott orosz katonák

Külföld, 2016.11.22

A kijevi hatóságok szerint felső fokú végzettséget igazoló papírt ment vásárolni a krími határra az a két, orosz hadsereghez átállt ukrán katona, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hét végén fogott el - közölte kedden Vaszilij Gricak, az SZBU szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a vasárnap őrizetbe vett Olekszandr Baranov és Makszim Ogyincov hamis ukrán diploma vásárlásának céljából érkezett a Csongar település melletti orosz-ukrán határátkelő ukrán oldalára. Őrizetbe vételükről - orosz álláspont szerint elrablásukról - videofelvételt is közzétettek. (http://www.unian.net/society/1637636-sbu-obnarodovala-video-zaderjaniya-dezertirov-predateley-na-granitse-s-okkupirovannyim-kryimom.html)

Az ukrán hatóságok szerint a két férfi korábban az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgált, de a Krím elcsatolása után dezertáltak, hogy az orosz hadseregben folytathassák katonai szolgálatukat.

Egy másik, az SZBU által közzétett felvételen az egyikőjük - vélhetően Baranov - megerősíti az ukrán hatóságoknak azt az állítását, miszerint átszökött az orosz hadseregbe, később pedig szerződéses katona lett belőle. Elmondása szerint 2014-ben (a Krím elcsatolásának évében) csatlakozott az orosz erőkhöz.

Az SZBU szóvivője közölte: a hatóságok először arról kaptak információt, hogy a Baranov és Ogyincov hamis papírt készül vásárolni. A felsőfokú végzettséget igazoló papír ahhoz kellett volna nekik, hogy tiszti rangot szerezzenek az orosz hadseregben. Az SZBU-nak végül úgy sikerült azonosította a két "árulót", hogy megfigyelték az ügyletet bonyolító futárt - magyarázta Gricar.

Az ukrán védelmi minisztérium a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy a két katona őrizetbe vételére a határ ukrán felén, ukrán ellenőrzésű területen került sor.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az esettel kapcsolatban kijelentette: Ukrajna biztonsági szervei provokációt követtek el orosz állampolgárokkal szemben, Oroszország területén.

Az orosz fekete-tengeri flotta szóvivője szerint az SZBU munkatársai Ogyincov zászlóst és a szerződéses Baranov tizedest, egy másik helyszínen, a Dzsankoj nemzetközi közúti határátkelőhöz "csábították", méghozzá azzal, hogy átadják nekik az Ukrajnában szerzett felsőfokú végzettségüket igazoló diplomákat.

A katonákat két hónapi előzetes letartóztatásba helyezték, de óvadék fejében szabadulhatnak. Az első fokú bírói döntés értelmében Baranov 350 ezer hrivnya (majdnem 4 millió forint), míg Ogyincov 250 ezer hrivnya (2,8 millió forint) óvadék letétele esetén szabadlábon védekezhetne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!