Ukrán válság - Az EU a minszki megállapodás végrehajtását sürgeti

Külföld, 2014.10.20

A szeptember elején Minszkben kötött megállapodás végrehajtását sürgette az ukrán válság megoldására hétfőn, a tagállamok külügyminiszterei által elfogadott zárónyilatkozatban az Európai Unió.

A dokumentum jelentős hangsúlyt fektet a hét végén rendezendő ukrajnai választásokra, s minden érintett féltől elvárja annak biztosítását, hogy a voksolást a válság fő színterein, Luhanszk és Donyeck megyében is a nemzetközi és ukrán jognak megfelelő módon le lehessen bonyolítani, összhangban a minszki megállapodással. A dokumentum egyúttal világossá teszi: ha a luhanszki és donyecki szeparatisták "elnökválasztást" vagy "parlamenti választást" szerveznek, az ellentétes a minszki jegyzőkönyvvel, és az Európai Unió nem fogja elismerni.

Az országos választással összefüggésben a dokumentum közli: sem az ukrán választópolgárokat, sem a hatóságokat nem szabad akadályozni a választás előkészítésében, és minden jelöltnek lehetővé kell tenni, hogy az ország teljes területén akadálytalanul kampányoljon.

"Különös jelentőséggel bír az alkotmányos reform és a decentralizáció, valamint a nemzeti kisebbséghez tartozók jogainak szavatolása az Európa Tanács vonatkozó ajánlásaival összhangban" - húzzák alá a külügyminiszterek.

A zárónyilatkozat a Krímben és Szevasztopolban szeptemberben tartott helyhatósági választásokra is kitér, kijelentve: az Európai Unió nem ismeri el ezeket.

"A tanács elítéli az emberi jogok helyzetének romlását a félszigeten, különös tekintettel a krími tatár közösség üldöztetésére és megfélemlítésére, tatár fiatalok elrablására, megkínzására és megölésére, a Medzslisz kitelepítésére és aktivistáik kihallgatására" - áll a zárónyilatkozatban.

"Az Európai Uniót aggasztja az egyre súlyosabb humanitárius helyzet Kelet-Ukrajnában" - derül ki a nyilatkozatból, amely ismételten felszólít minden érintettet arra is, hogy tegyék lehetővé a nyáron lelőtt maláj gép roncsaihoz való hozzáférést, a vizsgálat folytatását és a még ott lévő holttestek elszállítását.

A tanácskozást követően a megbeszéléseken elnöklő Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője újságírói kérdésre közölte, hogy az Európai Unió - az eredeti terveknek megfelelően - meghozatalukat követően 3 hónappal, vagyis október végén felülvizsgálja majd az Oroszország ellen hozott szankciókat. Mint mondta: a tanács a helyszíni fejlemények függvényében dönt majd, s bár látható némi fejlődés, a folyamat törékeny, és mélyen aggasztó jelenségek is vannak.

"Nem előlegezem meg a döntést" - fogalmazott Catherine Ashton.

A főképviselő határozottan kijelentette: a Stockholm közelében látott esetleges orosz tengeralattjáró ügye a mostani tanácskozáson nem került szóba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!