Ukrán válság - Az ukrán elnök telefonon tárgyalt az amerikai külügyminiszterrel

Külföld, 2017.11.05

Petro Porosenko ukrán államfő telefonos megbeszélést folytatott vasárnap Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, akivel a Moszkva támogatását élvező szakadárok által ellenőrzött Donyec-medencei területekre küldendő ENSZ békefenntartó misszióval kapcsolatban egyeztetett.

Az ukrán elnök sajtószolgálatának vasárnapi közleménye szerint a felek megvitatták továbbá azt is, milyen módon érhető el, hogy visszanyerjék szabadságukat azok az ukrán állampolgárok, akiket Kijev szerint törvénytelenül tartanak fogva Oroszországban, illetve a kelet-ukrajnai szakadár területeken.

Porosenko ismételten hangsúlyozta az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásának szükségességét. Kiemelte: csak ily módon kényszeríthető az "agresszor" orosz föderáció, hogy visszatérjen a nemzetközi jog keretei közé, tartsa tiszteletben más államok szuverenitását és területi épségét.

Tillerson tájékoztatta Porosenkót arról, hogy Wess Mitchell személyében új tanácsadója lett az európai és eurázsiai kérdésében, és a tisztségviselő várhatóan még novemberben látogatást tesz Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember elején jelentette be, hogy Moszkva kész támogatni ENSZ-békefenntartók küldését a válság sújtotta Donyec-medencébe. Porosenko viszont már 2015 óta szorgalmazza, hogy a világszervezet küldjön kéksisakosokat a konfliktusövezetbe. Oroszország és Ukrajna álláspontja azonban abban különbözik, hogy míg Moszkva csak a front menti övezetben látna szívesen kéksisakosokat, addig Kijev azt szeretné elérni, hogy az ENSZ békefenntartói a szakadárok által megszállt területek egészében tevékenykedhessenek, beleértve az Ukrajna ellenőrzése alól kikerült ukrán-orosz határszakaszt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!