Ukrán válság - Csapatszétválasztásról állapodtak meg Minszkben

Külföld, 2016.09.21

Keretmegállapodást írtak alá a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport szerdai minszki ülésén a csapatok szétválasztásáról Donyec-medence három, koordinátákkal meghatározott területén.

A hírt a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára, Darka Olifer közölte a Facebookon. Azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy a frontvonal térségében pontosan hol vannak az említett területek. Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynöksége, a DAN Denisz Pusilin szakadár vezető sajtótitkárára hivatkozva azt írta, hogy a három terület: a Luhanszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka, az onnan mintegy 90 kilométerre délnyugatra lévő Petrovszke és a Lunanszktól csaknem 70 kilométerre nyugatra fekvő Zolote települések környékéről van szó, és a csapatoknak legalább két kilométerre kell eltávolodniuk egymástól.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai közlemény szerint Luhanszk megyében az elmúlt napban hallgattak a fegyverek. Donyeck megyében is valamelyest nyugodtabbá vált a helyze, kijevi közlések szerint a Moszkva által támogatott szakadár erők 13-szor sértették meg a tűszünetet, az ukrán katonák közül senki sem veszítette életét vagy sebesült meg.

A dokumentumot Kucsma mellett az EBESZ részéről Mardin Sajdik és Moszkva képviselője, Borisz Grizlov írta alá.

Kucsma sajtótitkára hangsúlyozta, hogy az ukrán fél tartja magát a minszki megállapodásokhoz, beleértve a tűzszünetet. Szavai szerint a keretegyezmény előírja továbbá a korábbi minszki határozatokban foglalt fegyverzetkivonást a front teljes hosszán, azaz a szemben álló feleknek ki kell vonniuk a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából. Hozzátette, hogy a csapatszétválasztást az EBESZ ukrajnai megfigyelői felügyelik.

Múlt szerdán Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter francia kollégájával Kijevben tett látogatásakor jelentette be, hogy aznap éjféltől újabb tűzszünet lép életbe. Kijelentette továbbá, hogy ha a fegyvernyugvás legalább egy hétig eltart, akkor esély nyílik a csapatok szétválasztására egyes területeken a frontvonal mentén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!