Ukrán válság - Európai Számvevőszék: korlátozott a hatása a Kijevnek nyújtott uniós támogatásnak

Külföld, 2016.12.07

Mindössze korlátozott hatást gyakorolt az Ukrajnának nyújtott európai uniós támogatás, ráadásul a reformfolyamat során eddig elért eredmények továbbra sem nevezhetők szilárdnak a szovjet utódállamban - írta szerdán közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék (ECA).

A számvevők azt vizsgálták, hogy az Európai Unió támogatása eredményesen segítette-e az ukrajnai reformokat, az elemzés a közpénzgazdálkodás, a korrupció elleni küzdelem, valamint a gázágazat 2007 és 2015 közötti helyzetére irányult.

A luxembourgi székhelyű szervezet arra a megállapításra jutott, hogy a támogatás eredményességét legfőképp az ukrajnai helyzet politikai, jogi és adminisztratív bizonytalansága korlátozta.

Mint a helyzetértékelésben írták, a Majdan téri eseményeket követően elmélyült az együttműködés az Európai Unió és Ukrajna között. Az EU azonnal reagált a 2014-ben kirobbant válságra, és 11,2 milliárd eurót ajánlott fel az elkövetkező hétéves időszakra, ami azonban pusztán "vészhelyzeti megoldást" jelentett, nem állt mögötte elfogadott stratégia.

"Az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás esetében - az Európai Bizottság nem kevés erőfeszítése ellenére - az eredményes alkalmazás még várat magára" - közölte Fazakas Szabolcs, a jelentésért felelős számvevőszéki tag.

A vizsgálat eredményeit ismertető közleményben hangsúlyozták, Kijevben erős az elkötelezettség a közigazgatási reform mellett, a vezetésben történt változások azonban veszélybe sodorták a reformokat, a fizetések alacsony szintje pedig elősegítette a korrupció terjedését.

A számvevőszék ugyanakkor talált "kézzelfogható és fenntartható eredményeket a közpénzgazdálkodási reform terén és javulást tapasztalt a korrupcióellenes keretek tekintetében is". A 2014 óta tapasztalható reformlendület ellenére az eddig elért eredmények azonban továbbra sem szilárdak. A korrupcióellenes intézkedések eredményei pedig még váratnak magukra - olvasható a jelentésben.

Az értékelés szerint eredmények születtek a gázágazat irányítása és az uniós országok Ukrajnán keresztül történő gázellátása terén is. "Az uniós támogatás 2014-ig csak korlátozott hatást gyakorolt az ukrán gázágazat működésére, később viszont komoly eredményt jelentett az EU harmadik energiaügyi csomagjával összhangban lévő gáztörvény elfogadása" - írták a jelentésben.

Az ECA több ajánlást is megfogalmazott, amelyek szerint egyebek mellett fontos lenne, hogy az unió nagyobb hangsúlyt helyezzen a közpénzgazdálkodásra a Kijevvel folytatott párbeszédben, javítsa a pénzügyi támogatás feltételeinek kidolgozását és tökéletesítse az uniós támogatás végrehajtásának nyomon követését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!