Ukrán válság - Folytatódtak a harcok Donyecknél

Külföld, 2017.01.30

Súlyos veszteségeket szenvedtek el az ukrán fegyveres erők a Donyec-medencei fronton, egy nap alatt összesen öt katona esett el, és kilenc sebesült meg - közölte hétfőn a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Később a parancsnokság jelentette, hogy a hétfőn is folytatódó harcokban még két ukrán katona vesztette életét.

A tájékoztatás szerint a Moszkva által támogatott szakadárok a frontvonal egész hosszán támadásokat indítottak, Grad rakéta-sorozatvetőket és egyéb nehéztüzérségi fegyvereket is bevetve.

Éjszaka valamelyest csendesültek a harcok, hétfő reggel azonban ismét heves támadásba lendültek a szakadárok a Donyeck közelében lévő Avgyijivka településnél - számolt be a térségben szolgálatot teljesítő 72-es gépesítettlövész-dandár sajtószóvivője. Olena Mokrincsuk szerint a szakadárok a településnél a minszki egyezményekben szintén tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket is bevetettek. Tudatta azt is, hogy az ukrán katonák az előző napi harcokban elfogtak egy szakadár fegyverest, akit átadtak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). Ez utóbbi ugyanakkor arról adott hírt, hogy három fegyverest ejtettek fogságba, kettő viszont belehalt sérüléseibe.

A szakadár erők vasárnap indítottak rohamot az ukrán katonai állások ellen Avgyijivka ipari övezetében. A hajnali órákban indult offenzíva során a támadók előbb órákon át aknavetőkkel és kézi fegyverekkel lőttek, majd rohammal próbálták meg elfoglalni az ukrán katonák állásait. Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője előző napi sajtótájékoztatóján még annyit tudott megerősíteni, hogy három katona halt meg, és egy sebesült meg a térségben.

Katonai források arról számoltak be, hogy újabb és újabb szakadár csapatok érkeznek Avgyijivka térségébe. Ugyanakkor erősítést kaptak az ukrán katonák is, és egyelőre tartják állásaikat.

Közben Alekszandr Zsucskovszkij, az ukrán sajtóban a donyecki szakadár fegyveresek "kurátorának" nevezett orosz "önkéntes", blogger arról adott hírt az egyik közösségi portálon, hogy "harcostársai" közül legalább tízen vesztették életüket, és mintegy harmincan sebesültek meg. Megjegyezte, hogy ez nem komoly veszteség, tekintve a harcok hevességét. Elismerte továbbá, hogy a szakadár erők rakéta-sorozatvetőket, köztük Grad és Uragan típusú tüzérségi fegyvereket is bevetnek.

Az ukrán védelmi minisztérium korábban azt hozta nyilvánosságra, hogy felderítési adatok alapján a vasárnapi harcokban 15 szakadár fegyveres vesztette életét, és 24 sebesült meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!