Ukrán válság - Ismét katonák estek el a kelet-ukrajnai fronton

Külföld, 2016.10.11

Két ukrán katona életét vesztette és nyolc megsebesült az elmúlt napban a kelet-ukrajnai dúló fegyveres konfliktusban - közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A ukrán hadműveleti parancsnokság sajtószolgálatának szokásos reggeli közleménye alapján az elmúlt 24 órában az Oroszország által támogatott szakadár erők 47-szer nyitottak tüzet a katonák állásaira. A legforróbb a helyzet a frontvonal déli szakaszán, Mariupol Azovi-tengeri kikötőváros térségében, ahol a szakadárok nehéztüzérséget, a minszki egyezményben tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek. A térségben 27-szer nyitottak tüzet, a frontvonal északi, luhanszki szakaszán 17-szer, míg Donyeck városának közelében háromszor.

Közben az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése megerősítette, hogy a szakadárok részben hátrébb vonták erőiket a csapatszétválasztásra kijelölt, Luhanszk városától nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél. A szemben álló csapatoknak három helyen történő szétválasztásáról szeptember 21-én Minszkben írt alá keretmegállapodást a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport. A dokumentum szerint a csapatoknak legalább két kilométerre kell eltávolodniuk egymástól három területen, Petrivszke, Zolote,
valamint Sztanicja Luhanszka térségében. Az intézkedést a későbbiekben kiterjesztenék a frontvonal egyéb területeire is, így biztosítandó a tényleges fegyvernyugvást.

A Luhanszk megyében lévő Zolote településnél október 1-jén, a Donyeck megyei Petrivszkénél október 7-én távolodtak el egymástól a szemben álló erők. E két területen jelenleg aknamentesítést folytatnak az ukrán katonák.

A komoly stratégiai jelentőségű Sztanicja Luhanszkánál azonban - kijevi közlések szerint - a szakadár támadások miatt a csapatszétválasztás még nem valósulhatott meg. A szakadárok az elmúlt napokban azzal vádolták meg Kijevet, hogy szándékosan késlelteti a szétválasztást Sztanicja Luhanszkánál. Közben a kijevi hadvezetés cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az ukrán fegyveres erők a szétválasztás során teljesen kivonulnának a településről, amivel azt kockáztatnák, hogy a szakadárok elfoglalják azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!