Ukrán válság - Katonai műveletté válik az eddig belügyi, terrorellenesnek nevezett művelet a Donyec-medencében

Külföld, 2018.02.22

Mostantól hivatalosan is befejeződik az eddig hivatalosan terrorellenesnek nevezett belügyi művelet, és új formátumban, új névvel katonai művelet veszi kezdetét Kelet-Ukrajnában azután, hogy életbe lépett a Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló törvény - jelentette be csütörtökön Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke.

A katonai vezető elmondta, hogy mostantól az új hivatalos elnevezés: "egyesített erők művelete". Kiemelte, hogy ennek új rendszere hatékonyabbá teszi a különböző fegyveres testületek együttműködését. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Petro Porosenko elnök által kedden aláírt törvény jogi alapot biztosított a hadsereg részvételére a Donyeck és Luhanszk megyékben zajló fegyveres műveletekhez.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője - aki 2014-ben ideiglenesen Ukrajna államfője volt - korábban az új törvény szükségessé válását indokolva kijelentette, hogy a Donyec-medencei zavargások kezdetén "jobb híján" nevezték el Kijevben a műveletet terrorellenesnek. A területek Ukrajnából való kiválásáért fegyveres harcot folytató szakadárokat terroristáknak minősítették, ami alapján a rend és az ország területi egységének helyreállítására megkezdett műveletet eredetileg belügyinek minősítették, ám a belügyminisztérium alá rendelt nemzeti gárda és az önkéntesen szerveződött alakulatok mellett már a hadsereg is részt vett benne.

A Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló törvény azonban egyértelműsítette Kijev azon álláspontját, hogy Ukrajna keleti részében nem belső konfliktus, különösen nem "polgárháború" zajlik - ahogyan azt Moszkva igyekszik beállítani -, hanem külső agresszió az országgal szemben, amelyet Oroszország indított. Ez alapján szükségessé vált megteremteni a jogi kereteit a hadsereg részvételének a műveletben.

A vezérkari főnök az ukrán Szabadság rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően mostantól a művelet irányítását az ország katonai vezetése veszi át, egy közös operatív központ létrehozásával és egy harci tapasztalatokkal rendelkező vezető kinevezésével a művelet élére. Hangsúlyozta, hogy egyértelművé válik az irányítási rendszer struktúrája, az egyes fegyveres erők közötti alá- és fölérendeltség rendszere, ami hatékonyabbá teszi a fegyveres testületek - a hadsereg különböző egysége, alakulatai, valamint a biztonsági szektor más feladatú, és más minisztériumi felügyelet alá tartozó erői - közötti együttműködést.

Elmondta, hogy az új, egyesített erők műveletének vezetői tisztségére több jelölt is van. Biztosított afelől, hogy a lehető legrövidebb időn belül döntenek személyéről, és az államfő elé terjesztik jóváhagyásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!