TV műsor

Ukrán válság - Kijev: a biometrikus határellenőrzés bevezetése miatt vonta ki Moszkva katonai képviselőit a Donyec-medencéből

Külföld, 2017.12.29

Moszkva azért hívta haza katonatiszteit a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán-orosz koordinációs központból, mert január 1-jétől az ukrán-orosz határon bevezetik a külföldiek biometrikus ellenőrzését, azaz a határátkelőn ujjlenyomatot vesznek tőlük és digitális fényképet készítenek róluk, ami alapján egyértelműen kiderül személyazonosságuk, továbbá nyomon követhető lesz, hova utaznak a jövőben - vélekedett Jevhen Marcsuk, a minszki összekötő csoport biztonsági kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának Kijevet képviselő tagja pénteken a Facebookon közzétett bejegyzésében.

A tisztségviselő azzal támasztotta alá véleményét, hogy a koordinációs központ tagjait a jövő év elején a szabályok szerint mindenképpen váltották volna. Eszerint a kiutazóknak és a beérkezőknek is át kellett volna esniük a biometrikus ellenőrzésen, ami után nyomon követhetők lettek volna, és ami alapján a későbbiekben azonosítatók lettek volna azok a személyek, akik az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak.

Oroszország december 19-én hívta haza katonatisztjeit a koordinációs központból, amely 2014. szeptember 26-án kezdte meg munkáját, s amelynek feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése a frontvonal ukrán és szakadár ellenőrzésű oldalán egyaránt. A testület székhelye - amelyben az ukrán és az orosz katonatisztek mellett a szakadárok is kaptak képviseletet - a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán van.

Moszkva arra hivatkozva rendelte vissza a központból képviselőit, hogy állítólag az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkedtek velük szemben, amit azonban Kijev határozottan tagad.

Kijev és a szakadárok politikai vezetői egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az orosz tisztek kivonulása nem használ a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezésének. Ukrán híradások szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a múlt héten kijelentette, hogy az orosz tisztek visszatérnek a koordinációs központba, ha Kijev felhagy a velük szembeni "provokációkkal". Azt azonban nem részletezte, hogy konkrétan milyen "provokációkkal" vádolja Moszkva Kijevet.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!