Ukrán válság - Kijev a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszok megbüntetését kéri

Külföld, 2014.08.20

Vitalij Jarema ukrán főügyész hivatalos levélben kérte orosz kollégáját, Jurij Csajkát: intézkedjen annak érdekében, hogy orosz állampolgárok a továbbiakban ne vegyenek részt a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban.

Az ukrán sajtóhoz szerdán eljuttatott levelében Jarema rámutatott arra, hogy értesüléseik alapján az Oroszországi Föderáció állampolgárai "nagy számban" tevékenykednek a kelet-ukrajnai szeparatisták által létrehozott "Donyecki és Luhanszki Népköztársaság" oldalán, fegyveres támadásokat hajtva végre az ukrán fegyveres erők és ukrán települések békés lakosai ellen.

"Ezeket az információkat bűnügyi eljárások dokumentumai, bírósági ítéletek, valamint nemzetközi megfigyelők beszámolói támasztják alá" - írta az ukrán főügyész. Hozzátette: mindezeken túl maguk a szeparatisták is azt mondják, hogy orosz állampolgárok harcolnak az oldalukon. Emlékeztetett arra, hogy a magát a "Donyecki Népköztársaság miniszterelnökének" nevező Olekszandr Zaharcsenko múlt hét végén azt állította: a szeparatista fegyveres egységek állományában 1200 olyan személy van, akik négyhónapos harci kiképzést kaptak Oroszország területén.

"Mivel Oroszország hivatalosan nem vesz részt a kelet-ukrajnai konfliktusban, valamint nem küld katonákat Donyeck és Luhanszk megyékbe, így ezek az orosz állampolgárok zsoldosként vesznek részt az Ukrajna területén folyó harci cselekményekben. A zsoldosi tevékenységet pedig nemcsak nemzetközi jogszabályok, de Oroszország büntetőtörvénykönyve is bűncselekménynek minősíti, ami akár 15 év szabadságvesztéssel is sújtható" - fejtette ki Jarema.

"Mindazonáltal semmilyen hivatalos információ nincs arról, hogy orosz állampolgárokat az említett bűncselekmény kapcsán az orosz hatóságok büntetőeljárás alá vontak volna" - nehezményezte az ukrán főügyész.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő szerdán Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok között egyre kisebb arányban vannak a helybeliek. Kifejtette, hogy szervezete, az Információs Ellenállás adatai alapján jelenleg a szakadárok oldalán harcolóknak csupán 40-45 százaléka ukrán állampolgár, a többi vagy orosz zsoldos - köztük más külföldiekkel, akik Oroszországban kaptak kiképzést -, vagy hivatásos orosz katonák.

Timcsuk szavai szerint az orosz katonai hírszerzés diverziós egységei egyre nagyobb aktivitással vesznek részt a szeparatisták támogatásában. Rámutatott arra, hogy míg áprilisban az orosz hírszerzők még a szakadárok között elvegyülve tevékenykedtek, most már külön egységeik vannak a szeparatista erőknél. A szakértő által irányított szervezetnek legalább hét, hivatásosokból álló orosz diverziós csapatról van tudomása, amelyek az ukrán állam területén tevékenykednek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!