Ukrán válság - Kijev megtiltotta minden orosz légitársaságnak az ukrán légtér használatát

Külföld, 2015.10.12

Ukrajna minden orosz légitársaságnak megtiltotta légtere használatát mindaddig, amíg Oroszország fel nem oldja az ukrán légi járatokra vonatkozó ugyanilyen tartalmú tilalmát - jelentette be hétfőn az ukrán infrastruktúra ügyi minisztérium.

A tárca sajtóosztályának közleménye szerint október 25-től állítják le teljesen Oroszországgal a közvetlen légi forgalmat. A döntést az ukrán állami légiközlekedési szolgálat hozta azért, mert máig nem kapott magyarázatot az orosz légiközlekedési felügyelettől, a Roszaviacijától arra, milyen alapon korlátozza az ukrán légitársaságok belépést az orosz légtérbe.

A minisztérium hozzáfűzte, hogy az ukrán légitársaságokkal szembeni orosz szankciók megszüntetése után - viszonossági alapon - ismét engedélyezik majd a berepülést Ukrajna légterébe azoknak az orosz légitársaságoknak, amelyek nem szerepelnek Kijev tiltólistáján.

Szeptember 25-én az ukrán kormány, a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) döntését jóváhagyva úgy határozott, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak - köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek - a berepülést területére, valamint az átrepülést légtere fölött, ha a gépek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Kijev a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával és a kelet-ukrajnai válsággal összefüggésben a légitársaságokat is beleértve összesen 105 orosz és külföldi jogi, valamint 388 magánszemélyt sújtott gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedésekkel, beleértve a területére való belépés tilalmát.

Oroszország erre válaszul szintén október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést. Október 1-jén Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciók bevezetésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!