Ukrán válság - Kijev: Oroszország határkerítéssel akadályozza dezertőrök hazaszökését a Donyec-medencéből

Külföld, 2016.11.08

Oroszország kerítést épít határa mentén a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye egyik átkelőjénél, hogy megakadályozza dezertőr orosz katonák hazaszökését - jelentette ki keddi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik ezredes, az ukrán védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő kifejtette, hogy a Luhanszktól mintegy 60 kilométerre délkeletre fekvő Izvarine és az orosz oldalon lévő Donyeck települések között határátkelőnél épül a kerítés. A szóvivő szavai szerint az orosz oldalon végig az ukrán határ mentén katonai csapatokat telepítettek, ezekről azonban Motuzjanik részleteket nem közölt.

"Mindezeket az intézkedéseket az orosz megszálló erők soraiban tapasztalható dezertálások miatt hozták" - fogalmazott a szóvivő.

Tájékoztatása alapján az elmúlt napban négy ukrán katona sérült meg a Donyec-medencében folyó harcokban. Legutóbb halálesetről múlt szombaton számolt be a kijevi védelmi minisztérium: két ukrán katona esett el előző nap a konfliktus övezetében.

A tárca másik szóvivője, Andrij Liszenko hétfőn arról tájékoztatott, hogy Kijev információi alapján egy hét alatt az orosz fegyveres erők 16 tagja halt meg és 22 szenvedett sérüléseket Kelet-Ukrajnában, és nemcsak harcokban: egy mérnöki feladatokat ellátó csapat parancsnoka például öngyilkos lett, egy közkatonát pedig véletlenül lőtt agyon az egyik társa.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 50-szer sértették meg a "megszálló orosz fegyveres erők" a tűzszünetet. A legtöbb támadást a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségében hajtották végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!