Ukrán válság - Kreml: ellentétes a minszki megállapodásokkal a Donyec-medencéről szóló ukrán törvénytervezet

Külföld, 2017.10.06

Ellentétes az ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodásokkal a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló ukrán törvénytervezet, annak az a kitétele pedig, amely agresszornak nevezi Oroszországot, elfogadhatatlan - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

A Kijevben első olvasatban megszavazott törvényjavaslat kimondja, hogy Donyeck és Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot Oroszország számára.

Peszkov rámutatott, hogy a törvénytervezet, amely agresszornak minősíti Oroszországot és említést sem tesz a minszki megállapodásokról, "de jure és de facto" elfogadhatatlan Moszkva számára.

Más témákra térve a szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "szimmetrikus" ellenintézkedéseket foganatosítson, ha az Egyesült Államok folytatja a "példátlan nyomást" az orosz sajtóorgánumokra. Peszkov nem részletezte, hogy az amerikai kormányzat mely intézkedéseire célzott, de Moszkvát már hosszabb ideje nyugtalanítja az a washingtoni törekvés, hogy idegen ügynökként jegyeztesse be az orosz állam által működtetett RT America televíziós csatornát, valamint a Szputnyik hírügynökséget és rádióadót.

Az orosz parlament felsőházának egy csütörtöki bizottsági vitáján elhangzott, hogy az Egyesült Államokban propagandamédiumnak tekintett RT-t és Szputnyikot október 17-én minősíthetik ügynöknek. A külföldi ügynökök bejegyzésére vonatkozó, 1938-as amerikai törvény (FARA) értelmében mindenkinek regisztráltatnia kell magát az amerikai igazságügyi minisztériumnál, aki egy külföldi kormány utasítására, kérésére vagy irányítása alatt tevékenykedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!