Ukrán válság - Lavrov: meg kell erősíteni az EBESZ-megfigyelők biztonságát

Külföld, 2017.04.25

Meg kell szigorítani az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei megfigyelői biztonságát szolgáló intézkedéseket - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kedden Moszkvában megbeszélést folytatott Lamberto Zannierrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkárával.

Lavrov szerint az EBESZ-missziónak egyúttal fokozottabb egyeztetést kell folytatnia tevékenységéről a konfliktusban szemben álló felekkel.

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy az EBESZ főtitkárával együtt elítélte a "cinikus akciót", amely a szervezet egyik - amerikai állampolgárságú - megfigyelőjének halálához, valamint két másik megfigyelő sebesüléséhez vezetett.

Lavrov kitért Petro Porosenko ukrán elnöknek arra a Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek telefonon tett javaslatára, amelynek értelmében ENSZ-békefenntartókat kellene vezényelni Kelet-Ukrajnába. A miniszter szerint az ukrán vezető ezzel igyekszik levenni magáról a felelősséget a minszki megállapodások be nem tartása miatt. Rámutatott, hogy ezek a dokumentumok az EBESZ megfigyelő missziójának szerepét támogatják.

Lavrov "alaptalannak" nevezte az amerikai katonai vezetők által hangoztatott vádat, miszerint Oroszország fegyvert szállít az afganisztáni táliboknak. Véleménye szerint ez effajta kijelentések célja a figyelem elterelése a szíriai hatalomváltásra irányuló kísérletekről, amelyek ellen Moszkva fel fog lépni.

Az orosz miniszter kijelentette, hogy a táliboknak az ENSZ által meghatározott kritériumok alapján csatlakozniuk kell az afganisztáni nemzeti párbeszéd folyamatához, le kell mondaniuk a fegyveres küzdelemről, szakítaniuk kell a terrorizmussal és tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!