Ukrán válság - Lefoglalták egy ukrán oligarcha értékes moszkvai ingatlanját

Külföld, 2014.09.02

Lefoglalták Ihor Kolomojszkij ukrán üzletember, a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen harcot hirdető dnyipropetrovszki kormányzó értékes moszkvai ingatlanját az orosz főváros egyik bíróságának keddi döntése alapján.

A bíróság az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság kérése alapján hozott határozatot a Moszkva központjában lévő irodaépület lefoglalásáról, a hatóság már házkutatást tartott az épületben.

Kolomojszkij és Privat nevű cégcsoportbeli partnerei ciprusi cégeken és a moszkvai Elit-Holdingon keresztül birtokolják az elegáns irodaépületet. A 20. század eleji kúria a híres moszkvai Arbat utcától nem messze, a Povarszkaja utcában található.

Ihor Kolomojszkij ellen büntetőeljárás folyik Oroszországban. Ukrajna egyik leggazdagabb oligarcháját azzal vádolják, hogy bűncselekmények sorozata mögött áll. Gyilkosságok, emberrablások megszervezését, tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazását és azt is róják fel bűnéül, hogy az újságírókat akadályozza törvényes munkájuk végzésében.

A vád szerint a befolyásos üzletember és politikus pénzeli a Délkelet-Ukrajnában harcoló Nemzeti Gárda fegyveres alakulatait. Kolomojszkijt az ukrán parlament nevezte ki márciusban a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzójának. Ebben a tisztségében hirdetette meg a harcot a szakadárok által májusban egyoldalúan kikiáltott "luhanszki és a donyecki népköztársaság" ellen és rendelte el katonai egységek felállítását saját költségén.

Oroszország nemzetközi körözést adott ki Ihor Kolomojszkij ellen. Az egyik moszkvai bíróság július elején elrendelte a férfi letartóztatását.

Nem a moszkvai volt Kolomojszkij első ingatlana, amelyet lefoglaltak az orosz hatóságok. Hétfőn a krími ügyészség tette rá a kezét az ukrán kormányzó tulajdonában lévő Tavrija egészségközpontra, amely a márciusban Oroszországhoz csatolt félszigeten található.

Az orosz főügyészség feltételezése szerint ugyanis az ukrán üzletember-politikus anyagilag támogatja a terrorizmust és a radikális ukrán Jobboldali Szektort az ellenőrzése alatt lévő krími szervezeteken keresztül.

Az Izvesztyija című orosz napilap tudomása szerint a krími Gurfuzban lévő Nautilus apartmanházat is le akarják foglalni a krími hatóságok. A két ingatlan elvesztése több tíz milliárd dolláros veszteséggel járhat Kolomojszkij számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!