Ukrán válság - Letiltották Ukrajnában a hozzáférést az orosz közösségi portálokhoz

Külföld, 2017.05.16

Petro Porosenko ukrán elnök rendelettel tiltotta le a hozzáférést Ukrajnában a Vkontaktye és az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálokhoz, valamint a Yandex internetes keresőhöz.

Az Oroszország elleni szankciók bővítéséről szóló elnöki rendelet kedden jelent meg az elnöki hivatal honlapján. A dokumentum szerint az említett internetes oldalak három évig nem lesznek elérhetők Ukrajnában.

Ugyancsak hozzáférhetetlenné teszik az országban a Mail.ru levelező, a Kinopoiszk filmkereső weboldalakat, valamint a Kaspersky Lab és a DrWeb víruskeresőket.

Porosenko elnök ezen felül az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) javaslatára egy évvel meghosszabbította a büntetőintézkedések hatályát 1288 természetes és 468 jogi személlyel szemben, beleértve az orosz tévék betiltását.

Az ukrán államfő először 2015 szeptemberében írt alá rendeletet az RNBO határozata alapján "az Oroszország, illetve más, a Krím elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok" magán- és jogi személyei elleni büntetőintézkedések bevezetéséről. Az akkori rendeletben 105 jogi és 388 magánszeméllyel szemben vezettek be pénzügyi, illetve kereskedelmi szankciókat, valamint tiltották meg a beutazásukat Ukrajnába. Nemcsak orosz, hanem más külföldi politikusok, újságírók, üzletemberek is felkerültek a büntetőintézkedések alá vontak névjegyzékébe. Magyarországról Széles Gábor - mint az Echo Televízió tulajdonosa -, Szaniszló Ferenc, a tévé műsorvezetője, valamint Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő és Szaniszló Adrienn, a párt frakciójának külügyi munkatársa is szerepelt a listán, amely azóta folyamatosan bővült.

Az akkori indoklás szerint a szankcióval sújtott személyek "valós, illetve potenciális fenyegetést" jelentenek Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére" nézve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!