Ukrán válság - Mariupolban visszafoglalta a rendőrség a városházát, harcok Donyeck megye északi részén

Külföld, 2014.04.24

Visszafoglalta az ukrán rendőrség a szakadároktól a Donyeck megye déli részén lévő Mariupol városházáját - jelentette be csütörtökön Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A tárca vezetőjének közlése szerint a városházát áldozatok nélkül foglalták vissza a rendvédelmi erők, akiknek polgári aktivisták is komoly segítséget nyújtottak. Még tűzszerészek vizsgálják át az épületet robbanószerkezetek után kutatva. Avakov hozzáfűzte, hogy a városházát rendőri védelem alá veszik, a városban pedig a belügyi erők folytatják a helyzet normalizálását.

Közben a megye északi részén lévő Artemivszk városában több tucat, a védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 50-100 fegyveres orosz katonákkal az élen megtámadott egy katonai fegyverraktárt az éjszakai órákban. A tárca közölte, hogy az ukrán katonák visszaverték a támadást, amelyben az eddigi adatok alapján az ukrán fegyveres erők egy tagja sérült meg.

Helyszíni katonai források szerint a szakadárok felszólították a katonákat,hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Miután a raktárban szolgálatot teljesítő katonák nem tettek eleget az ultimátumnak, támadásba lendültek, behatoltak a kerítésen keresztül, és automata gépkarabélyokkal, gránátvetőkkel lőtték, valamint kézigránátokkal támadták a katonai objektumot, ahonnan fegyvereket akartak szerezni. A katonáknak ugyanakkor sikerült visszaverniük a támadást, a szakadárok elfutottak.

A szakadárok rohamának visszaverésében az ukrán hadsereg deszantosai és kommandósai is részt vettek, a katonákat helikopterekkel szállították a helyszínre. Egyelőre nincs adat arról, hogy a támadók közül hányan sérültek meg.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden adott ki utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek "aktív fázisát" leállították a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére. Turcsinov felszólította a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres terrorellenes lépéseket, "amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!