Ukrán válság - Megállapodtak a fegyvernyugvásban, a szakadárok mégis tüzet nyitottak a villanyszerelőkre Avgyijivkában

Külföld, 2017.02.01

Oroszbarát szakadárok tüzet nyitottak a megrongálódott áramvezetékek kijavítására érkezett villanyszerelőkre szerdán Avgyijivkában azután, hogy előzőleg a felek fegyvernyugvásban állapodtak meg - hozta nyilvánosságra Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Twitteren.

A tárcavezető tudomása szerint a szerelőknek a földre hasalva várták, hogy a támadás befejeződjön. Az eddigi információk szerint egyikük sem sérült meg.

A hírt megerősítette Pavlo Zsebrivszkij, Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részének kormányzója is, aki arról számolt be, hogy a szakadárok "kaotikus" tüzet nyitottak az elektromos vezeték felé közeledő brigádra, háromszáz méterre a javítandó villamoshálózattól.

Előzőleg a kormányzó arról számolt be, hogy a szemben álló féllel fegyvernyugvásban állapodtak meg helyi idő szerint délután öt óráig. Erre szavai szerint írásos garanciát adott az orosz fél a katonai összekötő központban. A tűzszünetet próbálták volna kihasználni arra, hogy a megrongálódott villamos vezetékeket megjavítsák, és helyreállítsák a frontvonal ukrán oldalán fekvő település áramellátását.

Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság újabb veszteségekről adott hírt. Szerdán kora délutánig két katona esett el, és kettő sebesült meg a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. A parancsnokság reggeli közleményében arról számolt be, hogy egy katona életét vesztette és kilenc további megsebesült az elmúlt nap harcaiban. Eszerint már hivatalosan is legalább kilenc katona halt meg négy nap alatt, és többtucatnyian sebesültek meg.

Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője a DAN szakadár hírügynökség szerint szerdai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az elmúlt néhány napban, azaz a konfliktus kiéleződése óta az ukrán hadsereg összesen több mint 200 katonája esett el vagy sebesült meg. A szakadár vezető a hír alapján az adatot nem részletezte, sem az információ forrását nem árulta el. Hozzátette, hogy a donyecki szakadár fegyveres csapatok mindegyike a posztján van, és nem készülnek feladni állásaikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!