Ukrán válság - Porosenko: az Egyesült Államok támogatja ENSZ-békefenntartók küldését a Donyec-medencébe

Külföld, 2017.09.21

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna javaslatát, miszerint ENSZ-békefenntartókat küldjenek a kijevi  megfogalmazás szerint ideiglenesen megszállt Donyec-medencei térség teljes területére. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő közölte csütörtökön New Yorkban azután, hogy megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel.

Porosenko az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy az szolgálná valóban a béke ügyét, ha ENSZ mandátumú békefenntartók Ukrajna keleti részében a Kijev által jelenleg nem ellenőrzött ukrán-orosz határszakaszon is jelen lennének. Szavai szerint így megakadályozhatóvá válna, hogy orosz csapatok, fegyverek és egyéb ellátmányok jussanak be a szakadár ellenőrzésű kelet-ukrajnai területekre.

Megjegyezte, hogy ő maga ezt javasolja már 2015 óta.

"A célunk a megszállás megszüntetése, Ukrajna szuverenitásának helyreállítása és a béke mihamarabbi megteremtése a térségben" - hangoztatta Porosenko.

Moszkva álláspontja nem egyezik Kijevével a kelet-ukrajnai ENSZ-békefenntartást illetően. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én közzétett javaslatában hangsúlyozta: az ENSZ-békefenntartóknak vigyázniuk kellene az EBESZ munkatársainak biztonságára a demarkációs vonal mentén. Kiemelte, hogy ez kizárólag az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" beleegyezésével valósulhat meg. Putyin egy későbbi nyilatkozatában annyit változtatott álláspontján, hogy kéksisakosok máshol is állomásozhatnak a térségben. Fenntartotta viszont azt a követelését, hogy feladatuk kizárólag az EBESZ biztosítására szorítkozzon.

Kijev amellett, hogy szeretné, ha ENSZ-békefenntartók jelen lennének a kelet-ukrajnai szakadár területek teljes egészében beleértve az ukrán-orosz államhatárt, ragaszkodik ahhoz is, hogy a kéksisakosok között ne legyenek oroszok, mivel Oroszországot agresszornak tekinti.

Porosenko hétfőn érkezett háromnapos látogatásra az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlése 72. ülésszakának New York-i ülésén. Ennek keretében folytatott kétoldalú megbeszélést Donald Trump amerikai elnökkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!