Ukrán válság - Porosenko és Merkel fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a rendezés érdekében

Külföld, 2016.09.09

Petro Porosenko ukrán elnök és Angela Merkel német kancellár pénteki telefonbeszélgetésük során megállapodott abban, hogy  fokozzák diplomáciai erőfeszítéseiket a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások megvalósítása érdekében - közölte az ukrán elnök sajtószolgálata.

A testület közleménye szerint Porosenko aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az oroszbarát szakadárok a szeptember 1-jén életbe lépett tűzszünet ellenére továbbra is provokációkat hajtanak végre és nehézfegyvereket is bevetnek az ukrán fegyveres erőkkel szemben.

A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteki jelentése szerint az Oroszország által támogatott szakadárok az elmúlt huszonnégy órában 24-szer lőtték a katonák állásait a Donyec-medencében. A frontvonal déli szakaszán, Mariupol kikötőváros környékén a minszki egyezmény által tiltott 120 milliméteres kaliberű tüzérségi fegyvert is bevetettek a szakadár erők. Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt huszonnégy órában egy katona vesztette életét, kettő sebesült meg.

Porosenko és Merkel megállapodtak abban, hogy fokozzák a rendezést célzó diplomáciai erőfeszítéseiket a normandiai négyek és a minszki összekötő csoport keretén belül. Előbbihez Ukrajnán és Németországon kívül Oroszország és Franciaország tartozik, míg a kontaktcsoport Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből áll.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a német és a francia félnek azon elkötelezett álláspontjukért, amely szerint addig kell Oroszországra szankciókkal nyomást gyakorolni, amíg teljesen helyre nem áll Ukrajna területi egysége és szuverenitása.

Az ukrán elnök és a német kancellár egyetértettek abban, hogy minden törvénytelenül fogvatartottnak vissza kell nyernie szabadságát, beleértve azokat, akiket Oroszországban tartanak fogságban.

A telefonbeszélgetésben a francia elnök diplomáciai tanácsadója is részt vett.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön Berlinben tárgyalt ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy Németország és Franciaország megpróbál új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, ezért Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel szeptember 14-én Kijevbe utaznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!