Ukrán válság - Stoltenberg: a biztonsági problémák aláássák a béketörekvéseket Kelet-Ukrajnában

Külföld, 2016.12.07

A biztonsági problémák aláássák a béketörekvéseket Kelet-Ukrajnában, ahol a szembenálló felek rendszeresen megsértik a tűzszüneti megállapodást - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-fitkár az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek szerdai brüsszeli találkozóján.

A katonai szövetség vezetője arról számolt be a NATO-Ukrajna Bizottság szerdai ülése előtt, hogy a biztonsági helyzet továbbra is súlyos Ukrajna keleti részén, és ez akadályozza az előrelépést a politikai rendezésben.

Hozzátette, a fegyvernyugvást napi szinten megsértik a térségben, és a minszki megállapodásokban foglaltak ellenére a nehézfegyvereket sem vonták vissza a konfliktusövezetből.

Stoltenberg fontosnak nevezte a Krím félsziget annektálása miatt Oroszország ellen elrendelt nyugati szankciók fenntartását. "A nemzetközi közösségnek továbbra is nyomást kell gyakorolnia Moszkvára, hogy betartsa kötelezettségeit" - mondta.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter rámutatott, a Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő Ukrajna-politikáját övező bizonytalanság megnehezíti az előrelépést a minszki egyezmények végrehajtásában.

A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, egyelőre nem tudni, hogy Trump elnöksége alatt milyen lesz a kapcsolat az Egyesült Államok és Oroszország között, de - mint mondta - szerinte ez még teljesen nyitott kérdés.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krímet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.

Sajtóhírek szerint a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig több mint 9600 ember vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!