Ukrán válság - Takács Szabolcs: a V4-csoport számít az amerikai külpolitikai gondolkodásban

Külföld, 2014.04.24

Az ukrajnai válság is megmutatta, hogy Közép-Európa, ezen belül a V4-csoport számít az amerikaiak külpolitikai gondolkodásában - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva Takács Szabolcs, aki az utóbbi napokban a visegrádi négyek (V4) diplomáciai tárcáinak politikai igazgatói és az amerikai partnereik közötti rendes évi politikai konzultációján vett részt Washingtonban.

Mivel a megbeszélés a magyar soros V4-elnökség idejére esett, a magyar fél határozta meg a mostani tárgyalás menetét Wendy Sherman politikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessel, több helyettes államtitkárral, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának a régióért felelős illetékeseivel.

"A V4 elnökeként elmondtam, hogy az Egyesült Államokkal együttműködünk Ukrajna stabilizációjában, de egyúttal azt is kértem, hogy ne csak kelet-ukrajnai fejleményeket figyeljék kiemelten Washingtonban, hanem az ország egyéb területeit, Dél- és Nyugat-Ukrajnát is" - mondta a diplomata.

"Kértem, ők is szorgalmazzák az ukránoknál, hogy az európai normáknak megfelelő alkotmányreformot hajtsanak végre, amelynek részeként egyfelől történjen decentralizáció az országban, másfelől pedig maradéktalanul érvényesüljenek az Ukrajnában élő kisebbségek jogai. Ebben külön, V4-elnökként is, kértük az Egyesült Államokat, hogy vesse latba befolyását" - tette hozzá.

Takács Szabolcs elmondta, a washingtoni megbeszélések rávilágítottak arra, hogy Közép-Európának nagy jelentősége van az általános európai biztonság és Európa fejlődése szempontjából. A helyettes államtitkár közlése szerint az ukrajnai válsággal kapcsolatban elsősorban a közelmúlt fejleményei kerültek terítékre. Egyetértés volt abban, hogy az árpilis 17-i genfi ukrán-orosz-amerikai-EU-megállapodás feltételei nem teljesülnek, az nem váltotta be azokat a reményeket, hogy meg fogja akadályozni Kelet-Ukrajnában a válság további elmélyülését.

Ezzel összefüggésben felmerült a visegrádi országoknak az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való csatlakozásának 10., illetve 15. évfordulója.

Az amerikai partnerek is úgy látják, hogy a közép-európai országok demokratikus átmenete jó példaként, mintaként szolgál az ukránok számára is. Kérték, hogy osszuk meg a demokratikus átmenet tapasztalatait az ukrán partnerrel - mondta a helyettes államtitkár.

Takács Szabolcs beszámolt róla, hogy a politikai konzultáción kiemelt helyen szerepelt az energiabiztonság kérdése. Az amerikai partnerek elismeréssel szóltak arról, hogy a V4-országok konstruktív szerepet játszanak Ukrajna stabilizációjában, például a földgáz fordított irányú áramoltatásával a csővezetékekben.

A V4-csoport külügyi politikai igazgatói és az Egyesült Államok szakdiplomatái áttekintették a globális politika valamennyi aktuális kérdését, a közel-keleti válságoktól a nyugat-balkáni helyzetig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!