Ukrán válság - Újabb ukrán katona esett el a kelet-ukrajnai fronton

Külföld, 2017.05.31

Az elmúlt napban ismét meghalt egy ukrán katona, további öt pedig megsebesült a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai következtében - jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Szokásos reggeli sajtóközleményében a hadműveleti parancsnokság azt írta, hogy az elmúlt 24 órában az "orosz megszálló és terrorista" csapatok összesen 44-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira, s ebből nyolc esetben a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyverekkel. A támadások a frontvonal teljes hosszára kiterjedtek.

Továbbra is a Donyeck melletti Avgyijivka településnél a legsúlyosabb a helyzet, a települést kedd este aknavetőkkel lőtték a szakadárok - számolt be a kijevi parancsnokság.

Rendőrségi jelentés szerint az éjjel találat érte egy gyermektábor területét a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán, a Donyecktől mintegy 60 kilométerre délre fekvő Volnovaha körzetében. A táborba júniusban érkezne az első gyermekcsoport, így a helyszínen csak a területet őrző személyzet tagjai voltak, akik közül senki sem sérült meg.

Közben Jurij Butuszov, a konfliktus övezetében dolgozó ukrán haditudósító arról számolt be a Facebook közösségi oldalon, hogy az utóbbi időben az "orosz tüzérség" egyre gyakrabban lő távolabbi, a frontvonaltól akár 20 kilométerre fekvő ukrán ellenőrzésű területeteket, továbbá fokozódott a "megszállók" pilóta nélküli repülőgépekkel végzett felderítői tevékenysége is.

A Kreml továbbra sem ismeri el, hogy orosz katonai alakulatok lennének Ukrajna területén. Az újságíró értesülései szerint viszont újabb orosz katonai alakulatokat vezényeltek az ukrán határhoz. Véleménye szerint mindezek a lépések nem arról tanúskodnak, hogy Oroszország be akarná tartani a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokat.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttsége legfrissebb, május 29-én kelt jelentésében azt írta, hogy négy, 122 milliméteres Gvozgyika (Szegfű) önjáró tarackot észleltek a frontvonal északi részén, a luhanszki szakadárok által megszállt területen. Ezt a misszió a minszki megállapodások megsértésének minősítette.

Közben a szakadár DAN hírügynökség az önkényesen kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" katonai parancsnokságának közlésére hivatkozva szerdán azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 65-ször sértették meg a tűzszünetet, és 17 lakott települést lőttek. Sebesültekről, veszteségekről a szakadár parancsnokság nem adott információt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!