Ukrán válság - Ukrán szélsőségesek vállalták a donyecki szakadár parancsnok megölését

Külföld, 2016.10.17

Egy viszonylag ismeretlen szélsőjobboldali ukrán csoport nevében jelentkeztek fegyveresek a Motorola ragadványnéven elhíresült Arszen Pavlov donyecki szakadár parancsnok elleni robbantásos merénylet elkövetőjeként - jelentette hétfőn a BBC brit közszolgálati televízió internetes felülete.

A Twitter közösségi hálón közzétett rövid videofelvételen négy maszkos, Kalasnyikov gépkarabélyt kezében tartó férfi látható, akik állításuk szerint a magát Mizantróp Divíziónak nevező csoport tagjai.

A halálfejes maszkot viselő férfi közli: a felvétel Donyeckben készült, ahol "likvidálták" a Motorola néven ismert szakadár "terroristát". Emellett halálosan megfenyegeti Olekszandr Zaharcsenkót, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetőjét és Ihor Plotnyickijt, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) fejét, mondván, hogy ők következnek. Üzenetüket pedig náci karlendítéssel zárják.

Motorolát állítólag saját donyecki házában, a liftben robbantották fel. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) védelmi miniszter-helyettesének közlése szerint a merényletben életét vesztette a szakadár fegyveres testőre is.

A BBC felhívta a figyelmet, hogy az állítólagos neonáci csoport felvételét nagy fenntartással kell kezelni, ugyanis az ukrán válság egyik jellegzetessége a felek közötti propagandaháború.

A videót Alekszandr Koc orosz haditudósító osztotta meg a világhálón, és bár a csoport állítólag egy szélsőséges ukrán szervezet, a videón beszélő maszkos férfi oroszul mondja el üzenetüket.

A BBC megjegyezte, hogy a Mizantróp Divízió vezetője állítása szerint nem tud semmit a felvételről.

A világhálón a szélsőjobboldali csoportról fellelhető, csekély mennyiségű információ szerint a Mizantróp Divízió Ukrajna egyik legnagyobb önkéntes zászlóaljának, az Azovnak az egyik alegysége.

A Motorola elleni robbantásos támadás elkövetőinek kilétét azonban nem erősítették meg ukrán források, a maszkos fegyveresek felvétele is inkább az orosz sajtót járta be. Ugyancsak az orosz médiában jelent meg az állítólag a merénylet után készült felvétel, amelyen a szakadár fegyveres megégett holtteste látható, miközben Kijevben az áldozat kilétét sem erősítették meg.

A BBC kiemeli azt is, hogy Petro Porosenko a múlt hónapban az Ukrainszka Pravda ukrán lapnak azt mondta, hogy Motorola felelni fog az ukrán hadifoglyok megöléséért. A KyivPost angol nyelvű ukrán lap áprilisban telefonos interjút készített egy, magát a szakadár fegyveresként azonosító emberrel, aki elmondta, hogy agyonlőtt 15 elfogott ukrán katonát.

Olekszandr Zaharcsenko hétfőn Kijevet tette felelőssé Motorola haláláért, amely szerinte felér egy hadüzenettel, és megtorlást helyezett kilátásba. A szakadár vezető emellett háromnapos gyászt rendelt el a Donyecki Népköztársaságban.

Eduard Baszurin eközben közölte, a donyecki szakadárok hírszerzésének tudomása volt arról, hogy "diverzáns csoportokat" küldtek Donyeckbe magas rangú katonai és politikai vezetők meggyilkolására.

Artem Sevcsenko ukrán belügyi szóvivő ezzel szemben Facebook-oldalán azt írta: úgy tűnik, hogy Motorolával "az embergyűlölő terrorista internacionálébeli társai" végeztek.

A szakadár fegyveres halálának következményeit különböző módon értékelték a szembenálló felek. Ihor Plotnyickij luhanszki szakadár vezető kijelentette, hogy a Kijev a háborút választotta. Olekszandr Tkacsuk, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnökének hivatali vezetője szerint Motorola halála Oroszországnak kedvező, mivel a szakadár fegyveres "nagyon sokat tudott".

Dmitro Timcsuk ismert ukrán katonai szakértő és parlamenti képviselő szerint Motorola halálát ürügyként használhatják ki a szakadárok, hogy ismét támadásba lendülhessenek, megszakítva ezzel a békefolyamatot.

Motorola a kelet-ukrajnai háború gócpontjaiban harcolva vált ismertté, részt vett a szlavjanszki, ilovajszki és debalcevei hadműveletekben, harci sikeréért kitüntetéseket kapott. Kijev háborús bűnökkel vádolta a donyecki szakadár területeken háborús hősként ábrázolt férfit. Az idén júniusban már megkísérelték pokolgépes merényletben megölni őt egy donyecki kórháznál, féltucatnyi gépkocsiban és két épületben keletkezett kár, de senkinek sem esett baja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!